Час для ще однієї дитини Час для ще однієї дитини
Від року до трьох

Час для ще однієї дитини

Поради щодо народження ще однієї дитини

Нат Катлер-Велш — мати трьох дітей (2, 4, 6 років), співавторка блогу для батьків та подкасту «‎Якби мені сказали». Вона мама на повну ставку з безладом у домі, сповненому сміхом та любов'ю.

Чи то незнайомці в супермаркеті, ваша свекруха чи голос у вашій власній голові, настає момент, коли вас запитують про народження ще однієї дитини. Ось деякі моменти, які слід врахувати, перш ніж вирішити народити ще одну дитину:

1) Чи слушний зараз час?

Немає ідеального часу чи ідеальної різниці у віці. Деякі люди планують, а інші вагітніють раніше чи пізніше, ніж сподівались. Також немає «ідеального» часу з точки зору кар'єри, грошей чи віку вашої першої дитини. Також народження ще однієї дитини (другої, третьої чи четвертої) — це велика зміна, і досвід, зокрема, дещо відрізнятиметься залежно від різниці у віці.

2) Спільне рішення

В ідеалі, ви та ваш чоловік повинні прийти до цього рішення разом або бути на одній хвилі щодо народження ще однієї дитини. На жаль, це не завжди так. Ви можете домовитись про «так» чи «‎ні», але не про «‎коли». Незалежно від вашої ситуації, це важливе рішення, і чудова можливість розглянути своє бачення або цілі для вас та вашої родини. Ми завжди погоджувались у тому, що хочемо двох і підтримували філософію «просто постав себе на місце партнера». Але після народження другої дитини я продовжувала думати: «З наступною дитиною я зроблю це ...» Нам знадобилося 8 місяців, щоб обговорити і зважити все, щоб вирішити, що ми хотіли третю дитину!

3) Насолоджуючись моментом

Спроба завагітніти може стати серйозним випробуванням і стресом для пари. Не забувайте «насолоджуватися моментом» якомога більше на кожному етапі, який проходить ваша дитина. Дуже важливо докладати особливих зусиль, щоб провести «корисний час» зі своєю дитиною/дітьми ДО та ПІСЛЯ появи ще однієї дитини!

4) Ваше чудове тіло

Хоча деякі жінки бояться, що їхня талія знову розширюється, іншим це подобається! Мені подобався мій «баскетбольний» животик і я була в захваті від великих грудей, про які я вже давно забула. Деякі мами відчувають, що вони лише повернули або ще не повернули своє тіло. Тіло, груди та спина, вени тощо будуть випробовуватися наступною вагітністю та дитиною, але це того варте!

5) Повернення у дитячий режим

Незалежно від того, наскільки велика різниця у віці або якою мірою ви повернулися на оплачувану роботу, повернення до «дитячого режиму» призведе до змін. Це допомагає скорегувати ваше мислення перед приходом дитини з точки зору того, якими будуть ваші щоденні успіхи, роль чоловіка, ваших пріоритетів, допомоги/участі бабусь і дідусів тощо. Скоригуйте свої очікування щодо того, якими будуть ваші щоденні досягнення. Намагайтеся щодня викреслювати зі свого списку справ один пункт.

6) Догляд за дитиною і корисний час

Залежно від різниці у віці, ситуації на роботі та філософії батьків, ви можете віддавати або не віддавати дитину у ясла, коли вона народиться. Складіть план (і запасний план) для вашої дитини/дітей, який в ідеалі дозволить вам час від часу проводити час сам на сам з малюком. Для когось це може бути дошкільна підготовка два дні на тиждень, для когось це може бути бабуся, яка виводить маленьку Люсі на обід/погратися один раз на тиждень, щоб ви могли провести час лише з немовлям.

7) Зміна стосунків

Ще одна дитина безумовно вплине на стосунки. Зазвичай — позитивно. Передбачте зміни та будьте проактивними щодо того, як ви бачите стосунки з вашою дитиною/дітьми, чоловіком та друзями. Влаштуйте побачення і обговоріть з чоловіком все, що для вас важливо у парі, про те, як ви ставитеся одне до одного та про час, який ви проводите разом. Тоді ви можете скласти план того, як підтримувати це все, коли з появою дитини світ перевернеться з ніг на голову.

Може стати незручно спілкуватися з друзями, які роками намагаються завагітніти, а тут ви «знову» при надії. Будьте чуйними до своїх друзів, проводячи з ними час без дитини, або дайте їм простір, якщо це потрібно.

8) План народження

Залежно від того, як у вас йшли справи вперше, у вас може бути подібний або зовсім інший план народження. Головне, не очікуйте, що все піде так, як це було під час попередніх пологів. Деякі люди переживають сильне горе або розчарування через свої перші пологи. Пам'ятайте, що головне — це здоров'я матері та дитини.

9) Рука допомоги

Навіть якщо ви намагалися впоратися з першою дитиною самостійно, можливо, ви захочете сказати «‎ТАК» цього разу. З наступними дітьми, здається, отримуєш менше пропозицій про допомогу, ніж із первістком. У друзів є власні діти, всі зайняті ... але коли вони пропонують допомогу, то на холодильнику має висіти список речей, які вони можуть зробити, і які вам допоможуть. Приготування їжі, послуги няні, вечір кіно тощо.

10) ????

Як ви вирішили, народжувати «ще одну дитину» чи ні? Що б ви запропонували як пораду № 10?

Автор Нат Катлер-Уелш, засновниця блогу «‎Якби мені сказали».

EmptyView