10 порад, як навчити малюка слухати 10 порад, як навчити малюка слухати
Від року до трьох

10 порад, як навчити малюка слухати

Малюки справді є чудовими та милими, але їхнє невміння слухати може дійсно розчаровувати й без того втомлених батьків. То який найкращий спосіб впоратися зі своїм малюком, коли він, здається, просто не звертає уваги на те, що ви говорите?

  1. Пам'ятайте, з чим ви маєте справу. У цьому віці в дітей дуже розсіяна увага. Їхній мозок не повністю розвинений, тож їхня здатність фокусуватися обмежена. Зазвичай в них також обмежені мовленнєві здібності, що також ускладнює ситуацію.

  2. Завжди звертайтеся до них на ім'я, а не просто давайте їм вказівки. Для малечі буде набагато ефективніше, коли ви скажете: «‎Кейт, одягни куртку, будь ласка», ніж просто «‎Одягни куртку». Це підсилює важливість вказівки.

  3. Встановіть зоровий контакт. Це надзвичайно важливо. Окрім забезпечення фізичної уваги, ви можете встановити значущий зв'язок з дітьми. Це покаже вашому малюкові, що ви зацікавлені у взаємодії з ним, і зміцнить значення того, що ви йому говорите.

  4. Опустіться до рівня їхніх очей. Батькам малюків варто це робити постійно. Це не тільки дозволить вам бачити світ їхніми очима, але й дозволить як батьками, так і дитині налагодити зв'язок і довіру один до одного, що змушує дитину більше прислухатися до того, що говорить їй дорослий.

  5. Нехай дитину нічого не відволікає. Дорослі вміють досить добре ігнорувати те, що їх відволікає, а от малюки — ні. Лобова частина мозку малюка все ще розвивається, і це означає, що у них буде дуже нестійка увага. Тому, якщо ви хочете привернути увагу дитини, відведіть її від таких речей, як телевізор чи інших дітей поблизу.

  6. Розвивайте просоціальну поведінку. Це означає, що коли ви хочете, щоб дитина перестала щось робити – поясніть, що вона має робити натомість. Наприклад, якщо дитина б'є брата, то ефективніше сказати: «Джеймсе, перестань бити брата. Тримай руки при собі!» Зазвичай діти набагато краще реагують на те, що вони мають робити, а не на негативні вимоги.

  7. З огляду на той факт, що у малюків словниковий запас обмежений, буде корисно попросити дитину повторити, що ви сказали. Так ви будете впевнені, що дитина вас почула, а також допоможе з'ясувати, чи зрозуміла. Отож, коли ви вже висловили вимогу чи інструкцію, просто скажіть: «Що я сказала?» І нехай дитина це повторить.

  8. Магія «1,2,3» є дуже ефективним методом, оскільки наслідки непослуху повинні бути: «швидкими, короткими та по суті в момент, коли стався інцидент, і коли йдеться про малюка». Ось як це працює:

    1. Із самого початку поясніть, що ви будете рахувати, і якщо дитина не послухається, то це матиме наслідки.

    2. Скажіть малюку, що він має зробити. Якщо дитина відмовляється або не виконує вказівку, ви кажете: «Це — один, три — це тайм-аут» (або будь-який інший наслідок, який ви обрали.

    3. Якщо малюк і далі впирається, скажіть: «Це — два».

    4. Ви можете повторити інструкцію, але якщо дитина все ще не виконає її, ви повинні реалізувати наслідки, наприклад, забрати іграшку, з якою гралася дитина, або припинити гру.

    5. Під час розрахунку часу, на який ви призначаєте дитині тайм-аут, як правило береться 1 хвилина на кожен рік її віку./p>

    6. Очевидно, що якщо дитина вдалася до деструктивної поведінки, наприклад, вдарила когось, тоді цей метод не знадобиться, оскільки вам доведеться втрутитися негайно. 

  9. Уникайте довгих пояснень. Якщо ви дисциплінували свою дитину, то немає потреби витрачати тривалий час на обговорення або пояснення, чому ви так вчинили. Малюки не володіють необхідними мовними навичками, і все одно не згадають, що саме робили.

  10. Зберігайте спокій. Це може бути проблемою тоді, коли це найбільше потрібно, але важливо, щоб ваша дитина відчувала, що ви контролюєте ситуацію. У віці, коли малюки вивчають своє місце у світі, важливо адаптувати своє батьківство відповідно до того, на якому етапі розвитку знаходиться ваша дитина. Зберігати спокій, коли дитина, здається, не звертає увагу, є важливим методом моделювання позитивної поведінки вашої дитини.>/p>

Змусити малюка слухати може стати складним завданням для батьків. Але застосовуючи позитивні стратегії батьківства та задаючи тон, ви зможете зменшити рівень розчарування, яке можете іноді відчувати. Ви також прокладаєте їм шлях до навчання та процвітання, використовуючи навички, доступні вам як батькам.

EmptyView