Когнітивний розвиток Когнітивний розвиток
Від року до трьох

Когнітивний розвиток

Коли ваш малюк наближається до віку 2 років, ви, мабуть, помітите досить сильну зміну в його мисленні. Це вік, коли у більшості дітей формується здатність думати наперед.

Як все змінюється, якщо думати наперед

Візьмемо для прикладу цей міні-випадок: одного разу 2-річна Люсі підійшла до дверей, тримаючи в кожній руці по квітці. Вона зупинилася, мабуть, зрозумівши, що не може відчинити двері, коли обидві руки зайняті. Поклавши квіти на підлогу, вона потяглася до дверної ручки. Потім вона знову зупинилася, усвідомлюючи, що двері розчавлять квіти, коли відкриються. Зрештою, поклавши квіти у безпечне місце, вона відчинила двері. Це була проста дія, але вона вимагала роздумів. Люсі потрібно було уявити, що станеться внаслідок її дій. Люсі думала наперед.

1. Молодші малюки: експериментують і вчаться

Передбачення Люсі є неможливим для молодших малюків, які все ще навчаються переважно методом спроб і помилок. Молодші малюки значну частину дня проводять просто експериментуючи: бавляться з фізичними предметами, щоб дізнатись, що станеться, якщо яблучне пюре сплющити, опустити кубик або круглу фігурку в квадратний отвір.

2. Старші малюки: менше експериментують, більше уявляють

Із розвитком здатності запам'ятовувати старші малюки почнуть менше експериментувати та більше уявляти. Вони починають з'ясовувати, «‎що б сталося, якби...», не випробовуючи ідею спочатку. Ця здатність мислити наперед економить малюкам величезну кількість часу. Додатковий час, щоб спробувати щось нове!

Ви будете здивовані, як швидко ваш малюк ставатиме все більше схожим на дитину, а не на малюка.

EmptyView