Гендерна відмінність у іграх Гендерна відмінність у іграх
Від року до трьох

Гендерна відмінність у іграх

Гендерна відмінність у іграх

  • Хлопчики та дівчатка грають у різні ігри?

  • Чи існує гендерна різниця в тому, як граються наші діти?

  • Чи справді існують «іграшки для хлопчиків» та «іграшки для дівчаток»? 

Гендерні дослідники припускають, що хлопчики та дівчатка насправді граються зовсім по-різному і виражають чітке уподобання до різних іграшок з раннього віку. Вважається, що хлопчики граються активніше, тоді як ігри дівчаток більш посидючі та зосереджені на словесних взаємодіях. Окрім того, для ігор хлопчиків характерний вищий рівень конкуренції та агресивності, тоді як гра дівчаток сприяє розвитку творчості та турботи. Хлопчики тяжіють до ігрових заходів на свіжому повітрі, їм подобається гратися з великими іграшковими транспортними засобами, будівельними комплектами та обладнанням для скелелазіння, тоді як дівчата надають перевагу пазлам, художнім матеріалам або іграм з ляльками.

Діти надають перевагу одностатевим партнерам у грі. Зазвичай це починає з'являтися десь після їхнього другого дня народження і посилюється протягом дошкільного та молодшого шкільного віку. Що підводить нас до питання … чи повинні ми, батьки, спрямовувати дітей до занять та іграшок, які ще більше посилюють відмінності у іграх та взаємодії?

До хлопчиків та дівчаток різне ставлення від народження. Ми по-різному декоруємо їхні кімнати, по-різному їх одягаємо, застосовуємо різну манеру гри і купуємо різні іграшки. Дослідження показують, що і батьки, і не батьки зазвичай купують стереотипні іграшки для дітей, особливо для хлопчиків. У дівчаток більше ляльок, лялькових будиночків, музичних предметів та мініатюрних побутових предметів (як праска, плита, чайник). Хоча у хлопчиків є ляльки у формі фігурок, ми, більш ймовірно купуємо їм спортивний інвентар, іграшкових тварин, мініатюрні гаражі, форти або більш просторово-часові іграшки (як сортувальники фігур, пазли).

Матеріали та приладдя для декоративно-прикладного мистецтва зазвичай вважаються нейтральними і купуються для будь-якої статі.

То який вплив мають різні іграшки й ігровий досвід на зростання та розвиток вашої дитини?

Завдяки грі діти пізнають свій світ і набувають ключових соціальних, інтелектуальних, мовних і моторних навичок. Наприклад, конструктивна гра (як побудова за допомогою кубиків) важлива для розвитку просторової свідомості та розуміння чисел. Соціальна гра та творча гра може призвести до більш вихованої поведінки та більшої обізнаності щодо інших.

Важливо, щоб ми, як батьки, відкривали дітям весь спектр ігрового досвіду. Залучайте свою дитину до традиційно «хлопчачих» та «дівчачих» ігор, враховуючи її інтереси та уподобання.

EmptyView