Фізичний розвиток Фізичний розвиток
Від року до трьох

Фізичний розвиток

Коли ваш малюк розвивається так швидко і досліджує все більше й більше, вам може бути важко встигати за ним. Коли малюк починає бігати, батьківство стає набагато цікавішим, і ви та ваш дім ніколи більше не будете такими, як раніше. Вони вчитимуться мислити самостійно, будуть підхоплювати слова від вас та оточуючих з вражаючою швидкістю, і те, як вони граються, буде змінюватися залежно від їхнього фізичного розвитку.

Ось деякі аспекти фізичного розвитку малюка:

Когнітивний розвиток

Коли ваш малюк ростиме з кожним днем, ви почнете помічати зміни в його мисленні та когнітивному розвитку. Це час, коли діти будуть думати наперед і розвиватимуть здатність мислити самостійно, використовуючи свої органи чуття, експериментуючи та маніпулюючи предметами.

Малеча експериментуватиме і навчатиметься за допомогою різних методів, від сенсорних до вирішення проблем. Кожна навчальна пригода, у яку вирушить ваш малюк, завжди спиратиметься на інші навчальні враження, які дуже швидко накопичуватимуться!

Сон малюка

Модель сну малюка особлива у кожної дитини, але більшість малюків з часом виробляють зручний для них режим сну. Коли малюки засинають, більшість з них сплять протягом усієї ночі та не будять батьків. Найбільшим випробуванням у цьому віці зазвичай стає вкладання у ліжко! Деякі дітки будуть кричати, плакати і боротися, а це важко, коли ми втомилися і не знаємо, що робити далі, але чіткий і систематичний час сну стане чудовою рутиною як для вас, так і для вашої дитини.

Деякі малюки можуть проходити стадію, коли будуть кликати вас зі свого ліжка або вставати після того, як ви побажали приємних снів. Спробуйте спокійно повернути малечу до ліжка, а також залишати улюблену іграшку або ковдру, чи навіть книгу для розради, поки дитина не адаптується.

Щодо малечі, яка рано прокидається, є кілька порад, які ви можете використати, щоб дитина залишалася в ліжку до потрібної години. Спробуйте навчити дітей розуміти числа на годиннику, щоб вони могли побачити правильний час для початку дня. Ви також можете забезпечити наявність великої кількості безпечних, але цікавих іграшок та книг у кімнаті, з якими вони можуть гратися, поки не прокинуться батьки.

Розвиток мовлення

Вміння спілкуватися — це одна з найскладніших навичок, яку повинна опанувати ваша дитина. Вміючи розмовляти та спілкуватися, вона зможе з кожним днем все більше взаємодіяти з навколишнім світом.

Спрощуйте та моделюйте мову, якою ви хочете, щоб говорила дитина, щоб вона могла поступово розширювати свій словниковий запас. Не забувайте позитивно реагувати, повторюйте, якщо це потрібно, і, насамперед, розмовляйте, читайте, грайте та слухайте свою дитину!

Ігровий майданчик

Малюки дуже активні в цьому віці, і коли вони граються, то також вчаться. Багато чого відбувається під час гри, і хлопчики будуть гратися інакше, ніж дівчата. Гендерні відмінності у грі відображають те, що вони навчилися від батьків, а також спосіб їхнього мислення. Гендерні дослідники припускають, що хлопчики та дівчатка насправді граються зовсім по-різному і виражають чітке уподобання до різних іграшок з раннього віку. Ці соціальні та емоційні навички під час гри формують самооцінку вашого малюка та впевненість у собі для подальшого навчання та налагодження стосунків у своєму житті, що допоможе їм підготуватися до школи та майбутнього.

Дошкільна група

Дошкільні групи організовують і проводять батьки та опікуни, при цьому діти вибирають з цілого ряду видів діяльності, що відповідають їхнім різноманітним потребам. Дошкільні групи можна проводити де завгодно, щоб там було безпечно дітям та могли зустрічатися групи людей. І вони не лише для дітей! Дошкільні групи будуть корисними і для батьків, адже це час поговорити, зняти стрес, завести друзів та поділитися досвідом. Дітям буде корисно навчитися пробувати щось нове, одночасно розширюючи свої соціальні навички, навчаючись співпрацювати та опановуючи прості рутини, які полегшують життя!

Рольові ігри для малюків

Рольова гра чи творча гра стимулює відчуття вашого малюка та створює способи дослідити та розширити своє творче мислення. Вони розвивають ключові навички, які сприяють їхньому інтелектуальному та емоційному зростанню для соціального успіху. Також рольові ігри покращують пам'ять, мову та навички сприйняття ситуації з точки зору іншої людини.

Творча гра також допомагає малюкам співпрацювати та йти на компроміси з іншими дітьми, оскільки вони засвоюють важливі ключові навички для досягнення успіху з однолітками. Заохочуйте творчу гру, і діти будуть розвивати свою уяву та брати участь у конструктивних іграх.

Вік від 3 до 6 років зазвичай вважається «золотими роками» для рольової чи творчої гри. У жодному іншому віці ваша дитина не буде так занурена у світ фантазії. Ви можете спростити гру для своєї дитини, надавши їй основний реквізит та іграшки, якими вона може користуватися.

Ігри на свіжому повітрі

Ігровий досвід у приміщенні та на відкритому повітрі однаково важливий для розвитку дітей. Хоча нещодавні дослідження показали зменшення кількості дітей, які займаються активними іграми на свіжому повітрі, ігри на свіжому повітрі мають вирішальне значення для здорового розвитку вашої дитини. Коли діти переходять у дошкільний вік (2–5 років), вони починають гратися активніше: вчаться користуватися колісними іграшками та отримують задоволення від підкорення величезних конструкцій на дитячих майданчиках.

Ігри на свіжому повітрі також дають дітям можливість досліджувати своє оточення у стосунках із собою. Створіть власні місця для ігор та залучайте до творчого ігрового досвіду як реалістичний (напр. намети, шнурки для одягу та машинки), так і символічний (напр. коробки, колоди та каміння) реквізит. Активна гра на свіжому повітрі може бути надзвичайно стимулюючою і відкривати можливості для навчання та розвитку самоконтролю у дітей.

EmptyView