Як підготувати дитину до дитячого садочку Як підготувати дитину до дитячого садочку
Від року до трьох

Як підготувати дитину до дитячого садочку

1. Позитивне ставлення до дитячого садку

Згадуйте дитсадок лише в позитивному руслі. Розповідайте, як там чудово, як насичено проходить день у садку, якими іграми та справами займаються дітки. Уточнюйте, що не всі діти приймаються до дитячого саду, туди потрапляють лише ті, які вміють самостійно одягатися, їсти, малювати. Запаліть у дитини первинний інтерес.

Поясніть, що ходіння до садочку – це важливе і відповідальне заняття. Дорослі йдуть на роботу, а маленькі діти відвідують садок, де вчаться корисним речам: рахувати, писати, співати і так далі.

2. Грайте у «дитячий садок»

На прикладі іграшок покажіть, що відбувається в дитячому саду, програйте такий день. Виконуйте з малюком роль вихователів: зустрічайте іграшки в дитячому садку, нагодуйте їх сніданком, займайтеся з ними уроками, погодуйте обідом, укладіть спати, відведіть їх погратися на вулицю. В кінці дня нехай усіх іграшок заберуть батьки-іграшки додому. Через ігрову форму простіше донести, що відбувається в садку.

Для тренування, пограти в садочок можна з дитиною. На правах вихователя накажіть малюку самому одягнутися на прогулянку, акуратно поводитися під час обіду, слухатися на розвиваючому занятті.

Прагніть заздалегідь підстроїти свій графік до садкового режиму, інакше дитині буде складно перейти до нового розпорядку дня. Ранкові істерики зазвичай трапляються у любителів поспати довше, тому навчіться раніше лягати та раніше вставати.

2. Знайомство з садком

Щоб дитя не відчуло негативних емоцій, не лякалося невідомості, необхідно плавно включити візити до садочку в звичайний розпорядок дня. Адже якщо малюка привести в садок перший раз і залишити там на цілий день, то, швидше за все, дитина відчує стрес.

Спершу сходіть з малюком в дитсадок на екскурсію, огляньте саму будівлю, зайдіть у групу, познайомтеся з вихователем і дитячим колективом. Наступного дня приєднайтеся до вашої групи на прогулянці. Перші дні новачкам дозволяють приходити в дитячий садок на декілька годинник із мамою. Також перший тиждень можна відводити карапуза в садок до денного сну. Дитя зрозуміє, що нічого страшного в цьому закладі немає, можна пограти з дітьми, а мама потім прийде і забере додому.

Дозвольте малюку взяти з собою улюблену іграшку, але не потрібно давати їжу та солодощі.

Не піддавайтеся на капризи, якщо дитина не хоче йти до садочку, варто раз-другий відмінити садок і знову втягнутися в режим буде набагато складніше. У жодному випадку не лякайте садком, він не повинен асоціюватися з покаранням.

Звичайно, труднощі переходу на життя з дитсадком будуть. Головне – позитивний настрій і постійна практика.

Вікторія Дідок

EmptyView