Кулінарія з дітьми Кулінарія з дітьми
Від року до трьох

Кулінарія з дітьми

Коли можна починати?

Ви можете почати ще до того, як ваш малюк навчиться ходити або говорити, читаючи йому книжки про кулінарію та кухню. Потім, щойно ваш малюк розвине необхідні навички, відкривайте кухню, щоб трохи розважитися.

«‎Зробіть так, щоб досліджувати кухню було цікаво»

Чому потрібно залучати дітей до процесу приготування їжі?

Хіба ж не приємно сісти за трапезу, в приготуванні якої брала участь вся родина, коли діти пишаються тим, що допомагають іншим. Залучення дітей до їжі та приготування їжі має дуже багато переваг, насамперед для харчування, наприклад:

  • Виховання звички здорового харчування

  • Заохочення дітей до прийняття правильних рішень щодо харчування

  • Уникнення «швидкої»‎ їжі або зменшення впливу звички нерегулярного харчування

  • Встановлення позитивної асоціації між здоровою їжею та здоровим життям

А також призводить до:

  • Покращення моторики

  • Заохочення допитливості та впевненості

  • Набуття розуміння важливості гігієни харчових продуктів

  • Поваги до культур та їхнього різноманіття

  • Спільного проведення часу з користю та обміну досвідом

З чого розпочати

  • Читайте книжки про їжу.

  • Зробіть так, щоб досліджувати кухню було цікаво (і, звичайно, безпечно): каструлі та сковорідки створюють чудову музику для дитячих вух, ложки та посуд цікаво гризти, а пластикові контейнери стануть чудовими брязкальцями.

  • Заохочуйте дітей допомогти накрити стіл і розкласти столові прибори.

  • Посадіть невеликий город.

  • Разом збирайте їжу з грядок (зелень, фрукти та овочі) або візьміть дітей із собою за покупками та дозвольте їм вибрати їжу в супермаркеті.

  • Заохочуйте їх допомагати помити продукти і навіть чистити їх.

  • Залучайте дітей до випічки — це чудовий початок та ідеальне заняття для маленького змішувача. Можливо, варто інвестувати в антипригарний пергамент та деко.

  • Будьте голові до безладу.

Посійте зернятка

  • Почніть пророщувати зрізані кінці картоплі, моркви та інших коренеплодів. Виростіть свою власну картоплю.

  • Пророщуйте бобові і насіння, наприклад квасолю, люцерну та пшеницю в маленьких шкарлупках від яєць (виготовляються з очищених половинок яєчної шкаралупи змоченою ватою), але не забувайте їх поливати.

Йдемо далі

Заохочуйте дітей до опанування навичок, необхідних для приготування їжі. Це допоможе їм колись створити власні кулінарні шедеври.

  • Деякі малюки та багато дітей дошкільного віку зможуть допомогти вам з нарізкою, перетиранням, перемішуванням салатів, намащуванням та додаванням спецій, заливкою та змішуванням.

  • Вдосконалюйте навички до вимірювання інгредієнтів.

  • Залучіть їх до планування та створення цілісної трапези від початку до кінця.

  • Не забувайте, що презентація важлива, тож сервірування — це «вишенька на торті».

  • Встановіть правила якомога швидше та використовуйте регулярні позитивні нагадування про те, до чого можна торкатися.

  • Залучайте свого помічника, коли у вас буде достатньо часу, і це стане для вас цікавим досвідом без жодних стресів, незважаючи на всі побоювання.

  • Будьте готові до того, що знадобиться достатньо часу і багато прибирання.

  • Не забувайте хвалити та заохочувати свою дитину пишатися своїм творінням.

EmptyView