Харчування дітей: збалансоване меню для дитини від 1 до 3 років Харчування дітей: збалансоване меню для дитини від 1 до 3 років
Від року до трьох

Харчування дітей: збалансоване меню для дитини від 1 до 3 років

Принципи здорового харчування дітей

Важливо, щоб їжа була різноманітною, щоб малюки могли знайомитися з новими смаками. Інакше, годування обмеженим списком продуктів може зробити з дитини консерватора, який буде надавати перевагу лише декільком стравам. А це може позначитися на його здоров'ї.

Продукти повинні бути свіжими, без консервантів, надлишків солі і цукру. Батьки мають звертати увагу на їх якість. Значення має розмір порції, яка повинна з'їдатися з апетитом. Якщо дитина залишає їжу, потрібно давати менше і подбати про те, щоб вона зголодніла. Не забувайте про привабливість їжі для малюка, гарний посуд і цікаву сервіровку.

Режим прийому їжі

Годувати малюка після року бажано часто, але маленькими порціями. Пам'ятайте, що дитина витрачає багато енергії, але за один раз просто не в змозі з'їсти дорослу тарілку їжі. Якщо малюк погано їсть вранці, дайте яблуко або грушу, а сніданок перенесіть на кілька годин. Обідом можна погодувати і після денного сну, а полуденок взяти з собою на прогулянку.

Вечеря може бути не пізно, перед сном однорічному малюку можна дати молоко, а дитині більш старшого віку – компот і булочку. Орієнтуйтеся на той режим, який зручний вам і вашій дитині.

Що повинно бути в меню?

Після року діти повинні отримувати достатню кількість грудного молока або суміші в розмірі до півлітра. Після двох років можна вводити кисломолочні продукти і нежирний сир, якого потрібно давати не більше 50 грамів на добу.

Для розвитку потрібен білок, тому обов'язково нежирне м'ясо – близько ста грамів на день. М'ясо можна чергувати з рибою. Яєць дитині достатньо половини 1 штучки на добу, масла, сметани, вершків – близько чайної ложки. Крупи і макаронні вироби – до 30 грам. Фрукти і ягоди краще всього давати в свіжому вигляді, так само можна пригощати малюка і овочами, кількість яких до трьох років можна довести до 300 грам.

Наталя Блок

EmptyView