Проблеми з пережовуванням їжі у дітей Проблеми з пережовуванням їжі у дітей
Від року до трьох

Проблеми з пережовуванням їжі у дітей

Можливі причини виникнення проблем з пережовуванням їжі

Досвідчені педіатри виділяють шість основних факторів, що сприяють розвитку проблем, пов'язаних з жувальним рефлексом:

  1. Пізнє введення в раціон дитини повноцінної їжі. Деякі батьки свідомо відтягують момент знайомства малюка з повноцінною їжею, замінюючи її грудним молоком. Подібний підхід стимулює звикання до рідкої їжі та сприяє розвитку проблем з пережовуванням твердої їжі.

  2. Тривале вживання малюком пюреподібної їжі. Милосердні мами, побоюючись того, що дитина не зможе самостійно пережовувати тверду їжу, годують малюка протертою або подрібненою їжею. Малюк, який звик до подібної їжі, надалі матиме труднощі при поглинанні твердої.

  3. Регулярне годування через пляшечку. Використання пляшечки, замість повноцінної ложки призводить до розвитку ліні у малюка та ускладнює звикання до нормальної їжі.

  4. Підвищена активність крихітки. Активним дітям досить складно всидіти на місці та зосередитися на повноцінному пережовуванні їжі. До таких дітей необхідно застосовувати особливий підхід.

  5. Небажання мами та тата приділити питанням пережовування їжі достатньо часу.

  6. Годування дитини через силу. Якщо малюк не хоче їсти, то він буде навмисне ковтати їжу цілими шматкам

    .

Важливо! Робота м'язами обличчя під час пережовування їжі сприяє розвитку мови та міміки.

Чому пережовувати тверду їжу корисно для травлення

Повноцінне пережовування їжі вирішує відразу кілька основних проблем, серед плюсів:

  1. Засвоєння їжі організмом, який розвивається.

  2. Полегшення процесів травлення та мінімізація ризику виникнення запорів.

  3. Формування смакових відчуттів у малюка.

  4. Відпрацювання навичок ковтання. У процесі прийому їжі дитина визначає допустимі обсяги одноразового проковтування та відпрацьовує способи позбавлення від зайвої кількості їжі.

  5. Тренування лицьових та щелепних м'язів, розвиток мовного апарату. Непрямою перевагою ретельного пережовування їжі є поліпшення артикуляції.

Що буде, якщо дитина вчасно не навчиться прожовувати їжу

Несвоєчасний розвиток жувальної функції має відразу кілька негативних наслідків, це:

  • погіршення процесів травлення;

  • ослаблення молочних зубів дитини;

  • уповільнення розвитку мови через відсутність належного тренування мови;

  • вироблення звички поглинання тільки однорідної їжі та відмова від твердої їжі.

Важливо! Не варто переживати, якщо дитина довго не може навчитися якісно пережовувати їжу. Кожна людина індивідуальна, а тому деяким малюкам для повного закріплення навичок потрібно дещо більше часу.

Основні способи закріплення жувального рефлексу при поглинанні їжі

Під час навчання дитини пережовування твердої їжі батькам доведеться запастися терпінням. Іноді цей процес займає досить багато часу, особливо, якщо малюк вже звик до поглинання виключно рідкої або пюреподібної їжі.

Для досягнення максимального ефекту батькам рекомендується дотримуватися наступних простих порад:

  1. Мама та тато – це приклад для дитини. Навіть якщо батьки кудись поспішають при дитині не рекомендується жувати їжу на ходу. Для ефективного навчання малюка батькам потрібно сідати за стіл та показувати дитині приклад.

  2. Привчання до твердої їжі необхідно виконувати в кілька етапів. До 6-7 місяців рекомендується додавати в їжу малюка кілька м'яких шматочків. До 9 місяців подавати їжу в напівтвердій консистенції. При подібному підході, вже у віці 11 місяців малюк буде здатний самостійно пережовувати тверду їжу.

  3. Не варто показувати дитині свій страх того, що вона подавиться. Малюки відчувають настрій батьків та через це можуть відмовлятися від твердої їжі.

  4. Якщо дитина боїться самостійно поглинати тверду їжу, слід звернути її в марлю й дати їй пожувати. Подібний спосіб навчання дозволить зняти страх малюка перед твердими шматочками їжі та мінімізувати ризики потрапляння їжі в дихальну систему.

  5. Навчання якісному пережовуванню краще проводити на їжі, що подобається дитині. Якщо їжа малюкові до смаку, він буде довше тримати її в роті та ретельніше пережовувати.

  6. Проведення навчання жуванню їжі в формі гри. Наприклад, батьки можуть придумати цікаву легенду про користь якісного пережовування.

Таким чином, привчати малюка до твердої їжі необхідно в кілька етапів. Своєчасне навчання ретельному пережовуванню великих шматочків їжі сприяє формуванню мови, поліпшення травних процесів та розвитку мімічних м'язів обличчя.

EmptyView