Броколі та її друзі. Блюда з броколі для дітей Броколі та її друзі. Блюда з броколі для дітей
Від року до трьох

Броколі та її друзі. Блюда з броколі для дітей

Педіатри вважають, що броколі прекрасно підходить для першого прикорму малюка, оскільки ця капуста гіпоалергенна і легко засвоюється. Овочеве пюре з броколі можна готувати самостійно або купувати готове баночне харчування. З 4 місяців дитині краще давати пюре «лише броколі», з 8 місяців броколі вже комбінують з іншими продуктами, наприклад, з рисом і кроликом.

Як правильно готувати броколі

Броколі можна варити, гасити і навіть запікати. Вважається, що найбільш корисна ця капуста в сирому вигляді, так її додають у салати. Проте не варто експериментувати з дитячим шлунком, карапузу радять знайомитися з броколі у відвареному вигляді.

Готувати овоч легко в пароварці або варити на маленькому вогні. Відварювати його слід недовго, досить і 3-5 хвилин. Не рекомендують варити броколі більше 10 хвилин, переварена вона не лише втрачає цілющі властивості, але і розвалюється.

Важливо! Не можна використовувати відвар з броколі, цей овочевий бульйон не додають у супи і не вживають ні в якому вигляді. Не варто готувати броколі в мікрохвильовій печі, так вона розгубить всі корисні якості.

Для багатьох найсмачніша броколі смажена. В такому вигляді її можна давати діткам лише після 3-х років. При цьому готують її з мінімальною кількістю масла, на сковорідку слід додати і трохи води, для готування вистачає 2-4 хвилин.

Що можна приготувати з броколі

На основі броколі просто готувати всілякі овочеві супчики-пюре. Найбільш легкий варіант – суп-пюре з картоплею та броколі. Для його приготування знадобляться: картопля і броколі по 300 г, середня морквина, 1 л води або м'ясного бульйону. Всі овочі промити, порізати (чим дрібніше наріжете, тим швидше овочі зваряться). Ставлять на вогонь спершу моркву і картоплю на 7-10 хвилин, потім до них додають капусту. Варити до готовності (хвилин 5-7). Подрібнити блендером або добре подавити виделкою. Сіль можна не додавати, діткам краще пропонувати недосолені блюда. За таким самим принципом готуються інші супи-пюре з броколі.

Після року малюку все можна давати омлет або запіканку з броколі. Броколі заздалегідь відварюють або обсмажують, а потім заливають сумішшю для омлету або запіканки.

Одне з популярних вегетаріанських блюд – битки з броколі. Вони готуються із заздалегідь подрібненою в блендере броколі, манної крупи та яєць. За бажанням можна доповнити рецепт морквиною, луком, сіллю і перцем. Такі битки обсмажують або випікають як звичні котлетки.

Добре поєднується броколі з кабачком, цвітною капустою, шпинатом, рисом. Як гарнір броколі підійде для м'ясних і рибних блюд.

Включайте броколі в щотижневе меню та не бійтеся кулінарних експериментів!

Вікторія Дідок

EmptyView