Прогнозування статі дитини за частотою серцевих скорочень Прогнозування статі дитини за частотою серцевих скорочень
Вагітність і пологи

Прогнозування статі дитини за частотою серцевих скорочень

Багато майбутніх батьків вважають, що за частотою серцевих скорочень дитини можна визначити її стать. Ніхто точно не знає, коли і як з'явилася ця ідея, але вона існує вже багато поколінь.

Згідно з цією теорією, якщо ЧСС плоду перевищує 140 ударів за хвилину (узх), швидше за все народиться дівчинка. Якщо частота серцевих скорочень нижче 140 узх, великі шанси, що дитина буде хлопчиком.

Як і інші прогностичні тести, цей також нешкідливий і досить зручний!

Частоту серцевих скорочень дитини можна виявити приблизно з 8 тижнів за допомогою портативного доплерометра. Отже, кожного разу, коли ви відвідує лікаря для дородового обстеження, нагадуйте йому рахувати кількість узх, поки він вимірює ЧСС вашої дитини.

У мене буде хлопчик чи дівчинка?

Ваша вага, розмір, ріст матки та аналіз сечі – це прямі показники розвитку вагітності. Чому б не розірвати монотонність звичайних антенатальних обстежень і спробувати вгадати, ви чекаєте хлопчика чи дівчинку?

Трохи жартів можуть зробити стосунки з вашим лікарем більш неформальними.

Але чи працює такий тест?

Немає жодних доказів, що підтверджують зв'язок між частотою серцевих скорочень майбутньої дитини та її статтю. Хоча деякі вважають це вірним способом визначити стать дитини, проведені дослідження не надали наукових доказів на користь цього.

Як виміряти ЧСС?

Однією з переваг проведення наукових досліджень є те, що дослідники часто отримують абсолютно несподівані результати, які відрізняються від тих, мали отримати спершу.

Саме це і сталось, коли вчені шукали зв'язок між частотою серцевих скорочень плода та статтю. Натомість було виявлено, що частота серцевих скорочень дитини змінюється відповідно до її гестаційного віку. Коротко кажучи, у міру розвитку плоду частота серцевих скорочень пристосовується до його розміру.

Подібним чином, чим активніше дитина, тим вищим буде її ЧСС. А в періоди спокою та сну ЧСС дитини зазвичай уповільнюється. Це пов'язано з тим, що зменшення рухів м'язів зумовлює зниження потреби у кисні.

Ваші мрії та сподівання можуть означати більше

Було відзначено, що більш досвідчені жінки оцінюють стать своєї дитини точніше за інших. Дослідження, проведене у Сполучених Штатах, показало, що високоосвічені жінки, у яких підозри щодо статі дитини базувались на мріях та сподіваннях, мали рацію майже у 3 з 4 випадків. Досить вражаюче, чи не так?

Переконайтесь, що ви рахуєте саме серцебиття!

Зазвичай лікар слухає серцебиття дитини. Однак пульсування пуповини часто можна сплутати зі звуком справжнього серцебиття. Ось як можна визначити різницю:

  • Пуповина спричиняє більш свистячий шум

  • Робота серця супроводжується більш виразним, чітко визначеним звуком «стук, стук»

Те, що обидва звуки можна чути одночасно, може призвести до неправильних висновків. Це може ввести в оману та запевнити, що у вас дівчинка, тому що ви рахуєте не тільки серцебиття, отже, вважаєте, що почули більше узх.

Якщо це звучить занадто добре, щоб бути правдою, мабуть так і є

Частота серцевих скорочень – індивідуальний момент, як і обставини розвитку кожної дитини та перебігу вагітності її матері. У будь-який день ЧСС у дитини зростатиме і зменшуватись відповідно до того, що відбувається у її організмі. На ЧСС також може впливати активність матері і те, як швидко б'ється її власне серце. Намагайтесь не дуже покладатись на підрахунок частоти серцевих скорочень дитини, коли йдеться про прогнозування її статі.

Навіть УЗД не визначає стать зі 100%-ю гарантією. Дитина може схрестити ноги, лежати певним чином, або пуповина може закривати її статеві органи. Єдиний спосіб, якому ви можете по-справжньому довіряти – це почекати і побачити, коли народиться ваш малюк.

Майте на увазі, що хромосомні дослідження та амніоцентез є ще одним точним способом визначення статі. Однак ці процедури рекомендуються лише за умови обґрунтованого занепокоєння з приводу того, що дитина успадкує хромосомний розлад чи стан, зумовлений статтю.

EmptyView