Дата пологів на підставі дати зачаття Дата пологів на підставі дати зачаття
Вагітність і пологи

Дата пологів на підставі дати зачаття

Незалежно від того, наскільки серйозно ви ставитесь до планування зачаття, важливо пам'ятати, що вагітність – це не точна наука. Максимально наблизитись до визначення дати зачаття ми можемо у випадку запліднення in vitro (ЕКЗ). Виходячи з цієї дати, можна точніше спрогнозувати дату пологів.

Однак дізнатися точний момент, коли сперматозоїд запліднює яйцеклітину, неможливо.

Як розрахувати дату пологів?

У всьому світі, коли зачаття відбувається природним шляхом, дату народження дитини зазвичай вираховують однаково. Калькулятор вагітності дозволяє отримати адекватну оцінку дати пологів, виходячи з менструального циклу матері, а не з дати фактичного зачаття. Гестаційний вік дитини розраховується шляхом обчислення першого дня останньої менструації у матері, а потім додавання 40 тижнів до цієї дати. Такий розрахунок доцільний, якщо тривалість менструального циклу становить 28 днів і за умови, що зачаття відбулося приблизно через 14 днів після першого дня циклу.

Однак у багатьох жінок менструальний цикл довший або коротший на кілька днів. Ось чому при оцінці дати народження дитини необхідно враховувати індивідуальні фактори.

Якщо жінка пройшла ЕКЗ, дату пологів легше передбачити, оскільки стають зрозумілішими певні фактори:

  • Коли відбулося запліднення

  • Точна дата імплантації ембріону у матку жінки.

  • Швидкість розвитку ембріону

Аналізи крові, що вимірюють рівні гормонів у матері, можуть слугувати ще одним способом оцінки терміну вагітності.

Кого ж це цікавить?

Стандартна вагітність триває десь між 38 і 42 тижнями, тому 40 тижнів (280 днів) вважається нормою. Більшість вважає, що вагітність триває 9 місяців, але дійсна тривалість становить близько 10 календарних місяців. Це пов'язано з тим, що більшість майбутніх мам починають відлік тижнів вагітності з моменту останньої менструації, а не через два тижні, коли найімовірніше відбулося зачаття.

Також звичайною практикою є вказувати приблизну дату госпіталізації до пологового будинку (EDC) або приблизну дату пологів (EDD).

Важливо пам'ятати, що організм кожної жінки унікальний і розвиток плоду залежить від багатьох факторів, а не лише календарних днів.

Іншим способом оцінки дати народження дитини є відлік трьох місяців від першого дня останнього менструального циклу і додавання семи днів. Наприклад якщо цикл у матері розпочався 1 грудня, то три місяці тому було 1 вересня + 7 днів = дата пологів 8 вересня.

Я вже знаю, коли відбулось запліднення...

Іноді можна визначити дату пологів на основі дати зачаття, якщо статеві контакти були рідкісними. У деяких стосунках фізична близькість пари є епізодичною та нерегулярною.

Ось чому деякі пари з більшою впевненістю можуть визначити, коли саме відбулось зачаття. Але знову ж таки, обчислення на основі дат не є точним і в кращому випадку розраховану дату слід розглядати як «припущення».

Але я впевнена, що знаю, коли у мене овуляція!

Хоча багато жінок дійсно слідкують за овуляцією, вони не можуть повністю покладатись на свої знання у розрахунку дати зачаття.

Овуляція та зачаття не відбуваються одночасно. Зачаття також відбувається не відразу після статевого акту. Неймовірно, але тривалість життя сперматозоїда досягає п'яти днів, водночас для яйцеклітини період запліднення, дуже короткий. Запліднення безболісне і непомітно відбувається в маткових трубах. Цей процес повністю знаходиться поза свідомим контролем матері, однак деякі жінки абсолютно впевнені, що вони усвідомлювали момент, коли ембріон закріплювався у матці.

Запліднення зазвичай відбувається за невеликий проміжок часу – через 12–24 години після овуляції, коли яйцеклітина життєздатна і готова до запліднення. Більшість жінок вагітніють протягом 11–21 днів після першого дня останнього менструального періоду. Якщо жінка веде графік менструацій, вимірює температуру і знає, коли у неї овуляція, їй набагато простіше вирахувати, коли відбулося запліднення.

Що таке лютеїнова фаза?

Лютеїнова фаза – це важливе поняття, яке слід розуміти при спробі завагітніти. Це фаза менструального циклу, яка починається після овуляції і триває до:

  • Настання вагітності АБО

  • Розриву жовтого тіла і початку менструації.

Типова тривалість лютеїнової фази становить від 10 до 16 днів (у більшості випадків близько 14 днів).

  • Якщо ваш цикл зазвичай 28-денний, овуляція скоріше за все почнеться на 14-й день;

  • Якщо тривалість циклу дорівнює 30 днів, овуляція почнеться на 16-й день.

Інші способи розрахунку дати пологів

  • Ультразвукове дослідження

Це точний засіб перевірки росту та розміру плоду. Вагінальне УЗД може бути точнішим, ніж УЗД черевної порожнини.

  • Зріст дитини

Це не завжди найточніше вимірювання. Деякі діти є більшими, інші – менші, отже, коли йдеться про вагітність, не існує «універсальних варіантів».

  • Дослідження черевної порожнини матері та порівняння розміру її матки з класичними маркерами розміру/p>

Наприклад:

  • До 12-го тижня матка зазвичай починає підніматися над кістками тазу і може відчуватись безпосередньо над лобковим зрощенням.

  • До 20-го тижня матка може відчуватися на рівні пупка матері.

Знову ж таки, ці вимірювання є загальними орієнтирами і не можуть розглядатися як точні показники.

EmptyView