Зміни вашого тіла та організму на 40-му тижні вагітності. Ознаки пологів Зміни вашого тіла та організму на 40-му тижні вагітності. Ознаки пологів
Вагітність і пологи

Зміни вашого тіла та організму на 40-му тижні вагітності. Ознаки пологів

У цей період матка видає серію сильних скорочень, щоб відкрити шийку (м'язи між маткою і піхвою) на повних 10 см, необхідних для проходження дитини.

Перші ознаки пологів

Досвід пологів та народження дитини у кожної жінки унікальний, і ваші пологи можуть початися по-різному. Легко сплутати ознаки підготовки до пологів (наприклад, перейми Бракстона-Хікса) з реальними пологами.

Кілька ознак, що вказують на початок пологів

  • Слизова пробка

    Коли виходить слизова пробка, що закривала шийку матки, ви побачите виділення, що містять невелику кількість крові та слизу. У деяких жінок це відбувається на початку пологів, у інших – за кілька днів чи навіть тижнів до цього. Якщо почалася кровотеча, навіть якщо ви думаєте, що це відходить пробка, краще зателефонувати лікарю, щоб перестрахуватися.

  • Води

    Коли мембрана амніотичного мішка розривається, рідина, яка оточує дитину, починає витікати. Велика кількість рідини може вийти відразу або ж підтікати поступово. Після відходу вод рідина сочитиметься протягом усіх пологів, тому тримайте при собі запас прокладок для пологів або старих рушників. Розрив мембрани до пологів трапляється приблизно у 5–10% вагітних, у 90% жінок природні пологи починаються протягом 24 годин. Якщо пологи не почнуться найближчим часом, існує невеликий ризик інфікування або ускладнень, тому зателефонуйте своєму лікарю, як тільки відійдуть води.

  • Скорочення

    Ранні перейми відчуваються як періодичні болі – незначні скорочення живота, що можуть супроводжуватися болями в спині. Візьміть годинник із секундною стрілкою і почніть записувати тривалість переймів та їхню частоту, щоб переконатися, що вони регулярні. Ви, напевно, народжуєте, якщо перейми тривають довше 30 секунд, а інтервал між ними поступово скорочується. Використовуйте нашу табличку для запису часу переймів – вона допоможе вам стежити за перебігом пологів.

  • Перейми

Щоб розтягнути сильний м'яз шийки матки, стрічка м'язових волокон, які оточують матку, підтягується до її верхньої частини. На піку переймів ці волокна стискаються, а потім розслабляються, щоразу більше розкриваючи шийку матки.

Більшість жінок відчувають перейми досить інтенсивно і характеризують ці відчуття, як болючі. Потерпіть, ваше тіло тяжко працює, намагаючись відкрити шийку матки.

Перейми переважно відчуваються як поступове стягування живота – їх часто описують як відчуття менструального болю або судом, тільки набагато сильніших.

Коли відбуваються «справжні» перейми, жінці зазвичай важко говорити або рухатися, доки вони не минуть. Тому якщо ви не впевнені, чи вже народжуєте, то, швидше за все, ще ні.

Коли починаються пологи, перейми тривають приблизно 40 секунд і повторюються кожні 10 хвилин. На момент, коли би будете готові народжувати, кожне скорочення триватиме більше хвилини, а інтервал між ними зменшиться до менш ніж хвилини.

EmptyView