32-й тиждень вагітності. Ваше тіло змінюється. Нові правила користування ним! 32-й тиждень вагітності. Ваше тіло змінюється. Нові правила користування ним!
Вагітність і пологи

32-й тиждень вагітності. Ваше тіло змінюється. Нові правила користування ним!

Незалежно від того, яке місце ви плануєте відвести дитині у своєму житті, ваші можливості та пріоритети суттєво зміняться.

Ви не могли б допомогти?

Ваша дитина повністю залежатиме від того, як ви зможете передбачати і задовольняти її потреби. Знадобляться час і практика, щоб навчитися це робити. Якщо у вас уже є дитина, ви все одно, напевно, хвилюєтеся з приводу того, як новий член впишеться у родину, і чи буде у вас час дбати ще про одну маленьку людину. Не дайте тривозі взяти вас у полон! Заручіться підтримкою родичів та друзів, які зможуть допомагати вам після народження дитини. Взагалі, люди щасливі подати руку допомоги і цінують, коли їх про це просять. Можливо, вам здається, що це робити трохи зарано, але краще мати гарантовану підтримку на перші найскладніші дні.

Фізичні зміни на цьому тижні

Живіт стає все більшим. Груди не відстають. Ви вже не бачите своїх колін, а пуп стирчить над животом. Лишається все менше місця між грудьми і верхом живота. Мабуть, тепер через вагу грудей вам зручніше більшу частину часу носити бюстгальтер для вагітних. Деякі жінки не знімають його навіть під час сну.

Стежте за висипаннями під грудьми, які посилюються через піт. Прохолодний душ, легка талькова присипка та загальна якісна гігієна допоможуть вам уникнути розвитку молочниці.

Напевно, ви з полегшенням зітхаєте, коли маєте змогу сісти або лягти. Уникайте тривалих походів по магазинах та вчіться ходити у своєму темпі. Вам усе складніше підтримувати фізичну активність. Плануйте свій день так, щоб чергувати роботу й клопоти по господарству з відпочинком.

Вага зростає. Деякі жінки за ці тижні набирають по півкіло на тиждень. Затримка рідини також може додавати ваги, але в третьому триместрі цього практично неможливо уникнути. Звертайте увагу на раптовий швидкий набір ваги або напади сильного головного болю. Це можуть бути симптоми розвитку ускладнень, тому негайно зверніться до своєї акушерки чи лікаря.

Ви тепер відвідуєте лікаря через тиждень, і такий режим зберігатиметься приблизно до 36 тижнів, далі ви почнете бувати у гінеколога щотижня. Лікар проситиме вас робити аналіз сечі, вимірятиме тиск, пальпуватиме живіт. Хоча всі ці маніпуляції можуть здатися одноманітними, важливо, щоб ваш стан уважно відстежували. У третьому триместрі нерідко виявляються такі проблеми, як прееклампсія, гестаційний діабет та передчасні пологи.

Емоційні зміни на цьому тижні

Ще не досить? На 32-му тижні вагітності ви, мабуть, ще не дійшли до стадії «коли це нарешті закінчиться?», хоча цей час не за горами. Якщо ви доглядаєте за іншими дітьми, вам усе важче фізично витримувати вагітність. Ви нахиляєтесь до них у ванні, виймаючи з візочка, збираючи іграшки з підлоги, так що надвечір просто падаєте з ніг від утоми.

Вам здається, що саме ви виконуєте всю роботу, пов’язану з вагітністю. На цьому етапі ваш партнер дійсно переважно виступає у ролі спостерігача. Скажіть йому, як ви себе почуваєте, якщо ви ображені. Чітко поясніть йому, яка підтримка від нього потрібна, не сподіваючись, що він прочитає ваші думки.

Поради на цей тиждень

Жалійте свою спину, встаючи з ліжка. Спочатку перекотіться на бік, потім зіпніться на руки та сядьте. Перемістіть нижню частину тіла до краю ліжка так, щоб вам не доводилося напружуватися і нахилятися більше, ніж потрібно. Виробіть звичку посидіти хвилину-дві і лише потім вставати. Коли ви лежите, артеріальний тиск нижчий, ніж коли ви стоїте, тому дайте собі час адаптуватися до зміни тиску.

  • Підготуйте фото/відео камеру та протестуйте її зараз, аби все було готове - до великого дня!

  • Перегляньте свій бюджет, спробуйте відкладати невелику суму щотижня. До того часу, коли з'явиться маля, у вас буде трохи збережень для забаганок та неcподіваних покупок.

  • Нова вечірня сукня може додати яскравості до будь-якої події.

EmptyView