Закреп під час вагітності Закреп під час вагітності
Вагітність і пологи

Закреп під час вагітності

Закреп — одна з найпоширеніших проблем зі здоров'ям, пов'язаних з вагітністю. Настільки звичний і поширений, як він є, закреп все ще залишається одним із найменш обговорюваних аспектів вагітності. Сором в поєднанні з нашим загальним небажанням говорити про роботу кишечника означає, що багато жінок не впевнені, чи такий досвід є лише у них. Дослідження стверджують, що близько 30% вагітних жінок стикаються з цією проблемою.

Варто пам'ятати, що закреп — це скоріше симптом, ніж хвороба. Часто це результат інших станів, таких як вагітність, сидячий спосіб життя, неповноцінна дієта або хвороба.

Що таке закреп?

За даними клініки Мейо, у вас може бути закреп, якщо у вас менше трьох стільців на тиждень, а стілець твердий і сухий.

Закреп стосується проходження невеликих, твердих випорожнень (стільця). Це стосується консистенції стільця, а не частоти випорожнення. Що довше стілець знаходиться у товстій кишці, то більше води всмоктується назад в організм.

Однією з основних функцій товстої кишки є реабсорбція води назад через оболонку кишечника. У деяких людей стілець залишається в кишечнику так довго, що більшість, якщо не вся рідина, просочується назад, залишаючи стілець майже без рідини.

Ще одне завдання товстого кишечника полягає в тому, щоб проштовхувати стілець уздовж стінки кишечника у напрямку до прямої кишки. Коли на цьому етапі відбувається певне переривання і стілець знаходиться в кишечнику довше, ніж потрібно, тоді виникає закреп.

Певна кількість рідини необхідна, щоб стимулювати рухи кишечника та надати форму випорожненням. Коли рідини залишається мало, це призводить до болю при дефекації, болю в анальному отворі, а іноді і до розриву тканин. Іншими звичними симптомами є біль у животі, відчуття переповненості та здуття живота. Це також може призвести до неприємного запаху з рота та загального відчуття млявості і втоми.

Чому закреп такий поширений під час вагітності?

Здається, існує ряд факторів, які сприяють закрепам під час вагітності, зокрема:

  • Гормон прогестерон відіграє важливу роль у пом'якшенні зв'язок під час підготовки до пологів. Але це також може призвести до певної в'ялості та розслабленості стінок кишечника.

  • Зміни в русі та вживанні їжі, нудота та блювання. Зменшення кількості рідини, яка циркулює в організмі, впливає на загальну роботу кишечника.

  • Вага дитини в утробі матері, яка сидить на кишечнику, і її вплив на черевний простір.

  • Зниження активності тонкої кишки впливає на перехід їжі зі шлунку вздовж тонкої кишки і на те, як вона надходить у товсту кишку.

  • Загальне уповільнення моторики кишечника та перистальтики.

  • Деякі продукти можуть посилювати закреп, такі як молоко, молокопродукти, сир та надмірна кількість червоного м'яса. Насичена білком їжа може засвоюватися важче, ніж рослинна їжа та злакові. Багато жінок змінюють дієту на час вагітності.

  • Харчові добавки з вмістом заліза можуть призвести до закрепів. Поширені також випорожнення чорного кольору. Деякі жінки вважають, що не варто продовжувати приймати добавки з вмістом заліза, оскільки вони підсилюють закреп. Альтернативним варіантом може стати вживання продуктів із високим вмістом заліза, таких як зелені листові овочі, червоне м'ясо та бобові.

  • Частіше закреп зустрічається у жінок, які стали залежними від проносних препаратів для дефекації, або які зловживали проносними препаратами раніше.

  • Ігнорування необхідності сходити в туалет. Пересилення бажання сходити в туалет, відкладання, затримка і просто ігнорування сигналів організму — все це може призвести до закрепу. З часом це може призвести до зміни тонусу стінки кишечника та прямої кишки, а це означає, що тіло стане менш сприйнятливим до нормальних сигналів до випорожнення.

Як лікувати закреп під час вагітності?

  • Здоровою дієтою з високим вмістом як розчинної, так і нерозчинної клітковини та грубої їжі. Розчинна клітковина розчиняється в кишечнику, коли знаходиться у водному середовищі. Вона перетворюється у м'який гель, який легко виводиться з тіла. Така клітковина міститься у картоплі та гарбузах. Нерозчинна клітковина виводиться з організму приблизно в такому самому вигляді, в якому потрапляє всередину. Це можуть бути зерна кукурудзи та морква.

  • Під час вагітності рекомендована щоденна доза клітковини становить 25-28 грам на добу. Ви можете поговорити з дієтологом, щоб отримати поради щодо харчування.

  • Вживання великої кількості води (близько 8 великих склянок на день, якщо ви можете це зробити) дійсно допомагає уникнути закрепу та вилікувати його.

  • Регулярні фізичні вправи, а також плавання, ходьба, йога та помірні тренування є ідеальним варіантом під час вагітності.

  • Деяким жінкам може знадобитися прийом ліків, відомих як пом’якшувачі стільця. Вони зменшують поглинання води зі стільця, тому він залишається м'яким і легшим для виведення. Перш ніж приймати будь-які ліки під час вагітності, важливо проконсультуватися з лікарем або фармацевтом.

  • Касторове масло або інші олії на мінеральній основі небезпечно приймати під час вагітності, тому їх слід уникати. Так само клізми та супозиторії слід застосовувати лише під наглядом та за порадою лікаря.

Важливо виключити інші захворювання, які можуть викликати закреп під час вагітності. Гестаційний діабет, блювота у вагітних, геморой або гіпотиреоз можуть впливати на ймовірність закрепів.

Яка їжа допоможе позбутися закрепів?

  • Будь-який вид свіжих фруктів або овочів

  • Листяні овочі, такі як салат-латук, броколі й листя будь-якого салату

  • Морква, гарбуз, солодка картопля та кукурудза

  • Сухофрукти та горіхи, особливо мигдаль, бразильські горіхи, родзинки, абрикоси та чорнослив

  • Ягоди, такі як малина, полуниця, журавлина та чорниця

  • Цільнозернові пластівці та хліб, бурий рис, макарони та сочевиця

  • Зернові каші на сніданок, особливо ті, що мають необроблені висівки та овес (уникайте вживання в їжу пластівців, які розшаровані, подрібнені або підсмажені, оскільки вони, зазвичай, піддаються більшій обробці та далекі від свого початкового виду. Що більше виробництва та переробки йде на приготування їжі, то дальше відходить продукт від своєї початкової форми)

  • Їжте сиру їжу, коли це можливо, чітко дотримуючись гігієни харчових продуктів

Чого слід уникати?

Мінеральні олії і такі речовини, як касторове масло та проносні таблетки, можуть бути загрозливими під час вагітності. У надмірних кількостях вони можуть призвести до передчасних пологів.

Що ще може допомогти при закрепі?

  • Щодня виділяйте трохи часу, щоб спокійно посидіти в туалеті. Після сніданку, обіду або вечері намагайтеся не поспішати. Візьміть із собою книжку, почитайте газету, замкніть двері і спробуйте розслабитися.

  • Уникайте напруження та сидіння протягом довгого проміжку часу. Намагайтеся піднятися на носочки, сидячи на унітазі, може допомогти нахил вперед, коли лікті на колінах.

  • Уникайте надмірного вживання кофеїну. Він може мати сечогінну/дегідратаційну дію, що посилює закреп. Вода, фруктові соки та мінеральна/газована вода стануть чудовими альтернативами.

  • Деякі медикаменти призводять до закрепу. Запитайте у свого фармацевта, чи є якісь альтернативи, які ви можете приймати.

  • Не ігноруйте сигнали, які дає вам ваш організм, якщо вам потрібно сходити в туалет. Робочі зобов'язання, брак усамітнення та самосвідомості й відчуття напруги призводять до того, що ви можете терпіти довше, ніж потрібно.

  • Проносні засоби є звичною справою під час вагітності. Вони часто продаються окремими саше чи упаковками. Вони реабсорбують воду в кишечнику і збільшують розміри випорожнень. Вони також пом'якшують стілець, щоб він легше проходив.

Пам'ятайте

Закреп не є рідкістю після пологів. Протягом перших тижнів після вагінальних пологів болі в області промежини та заднього проходу є звичним явищем, особливо коли у матері була епізіотомія або накладені шви. Під час вигодовування грудьми матерям важливо пити багато води, інакше закрепів також не уникнути.

Закрепи під час вагітності можуть призвести до розвитку геморою. Він може бути дуже болючим і створювати значний дискомфорт після народження дитини. Дізнайтеся, як ви можете підтримувати регулярні та комфортні випорожнення. Багато жінок самостійно приносять у пологове відділення висівки, горіхи, насіння та послаблювальні препарати. Тільки не забудьте проконсультуватися зі своїм лікарем або акушеркою, щоб дізнатися, чи не протипоказаний будь-який з них засобів при грудному вигодовуванні.

EmptyView