Вплив кофеїну Вплив кофеїну
Вагітність і пологи

Вплив кофеїну

При помірному споживанні для більшості з нас кофеїн нешкідливий і навіть певною мірою корисний. Однак слідкуйте за тим, скільки ви і ваші діти споживаєте кофеїну, пам'ятаючи, що він міститься у зеленому чаї та шоколаді.

Окрім того, що кофеїн є стимулятором центральної нервової системи, він також має сечогінну дію (тобто збільшує втрату рідини через нирки) і впливає на організм багатьма іншими способами.

Короткострокові ефекти:

  • Скорочення м’язів, що може спричинити посмикування.

  • Збільшення частоти серцевих скорочень.

  • Уповільнення кровотоку до шлунку.

  • Збільшення вивільнення цукру з печінки в кровоток.

  • Відкриття дихальних трубок.

  • Чашка кави перед сном може ускладнити сон. Ви також виявити скорочення періодів глибокого сну та звичайного сну. Як результат, коли прокидаєтесь, ви не відчуваєте, що відпочили. Однак деяка толерантність до кофеїну може зменшити ці ефекти.

Переваги:

  • Як антиоксидант, він може допомогти запобігти розвитку серцевих хвороб та деяких видів раку. Крім того, кава містить флавоноїди, які також є антиоксидантами.

  • Допомога недоношеним дітям, які відчувають труднощі з диханням. Внутрішньовенне введення кофеїну може стимулювати мозок новонародженої дитини, примушуючи організм розширювати легені.

  • Стимулюючі властивості кофеїну корисні для людей, що працюють позмінно, або для тих, хто страждає від втоми.

Чи кава допомагає протверезіти?

Це питання цікавить тих, хто вживає алкоголь, але відповідь на нього однозначна – ні. Навіть міцна кава не може зробити вас тверезим після кількох склянок алкоголю. Хоча кофеїн може змусити вас почувати себе більш жвавим, він не змінить рівень алкоголю в крові.

Відміна

Напевно багато хто з вас мав це почуття, навіть якщо не зізнавались у цьому. Сьогодні вважається, що кофеїн не викликає залежність, але може спричинити звикання. Коли у нас розвивається толерантність до нього, наш організм потребує збільшення дози для того, щоб постійно отримувати ті самі відчуття. Насправді нам потрібно пити більше, щоб «поповнити» свої запаси.

Симптоми відміни (зазвичай починаються протягом 12–24 годин, досягають максимуму приблизно через 48 годин після споживання і можуть тривати від 2 до 9 днів) виникають, оскільки приблизно через день без кофеїну мозок починає боротися самостійно.

Симптоми можуть включати головний біль, нудоту, втому, сонливість, занепокоєння, блювоту і дратівливість. У крайньому разі симптоми можуть включати депресію, нездатність зосередитись і зниження мотивації розпочинати або завершувати щоденні завдання вдома чи на роботі.

Чи кава підвищує вашу нервозність?

Тим з вас, хто визнає себе залежними від кави, може бути цікаво дізнатись, що високий рівень споживання кофеїну клінічно пов'язаний з низкою психологічних станів. У Діагностичному і статистичному посібнику з психічних розладів, четверте видання (DSM-IV), зазначено: «Чотири психічні розлади, спричинені кофеїном, включають інтоксикацію кофеїном, викликаний кофеїном тривожний розлад, викликаний кофеїном розлад сну і неуточнений розлад, пов'язаний з кофеїном».

Надмірне споживання кофеїну, також відоме як кофеїнізм, може призвести до панічних розладів, тривоги, біполярного розладу та шизофренії. Все більше медичних працівників вважають, що люди з інтоксикацією кофеїном часто отримують неправильний діагноз і непотрібне медикаментозне лікування.

EmptyView