Розтяжки Розтяжки
Вагітність і пологи

Розтяжки

Майже всі поради щодо лікування та видалення розтяжок насамперед наголошують на перевагах профілактики. Але якщо ви одна з багатьох жінок, які зробили все, що могли під час вагітності, і у вас все одно з'явилися розтяжки, не потрібно впадати у відчай.

Розтяжки є настільки поширеним явищем під час вагітності, що їх вважають нормальним і майже неминучим результатом натягування шкіри. Хоча розтяжки іноді можуть мати неестетичний вигляд, на цьому їхній вплив на організм закінчується. Вони не спричиняють жодних проблем із загальним станом здоров'я та самопочуттям. Коли вони лише утворюються, то можуть виглядати дуже широкими, з відступами червоного й навіть фіолетового кольору, але з часом вони зазвичай зменшуються настільки, що їх заледве видно.

Що допомагає позбутися розтяжок?

Зволожувальний крем може допомогти. Будь-який живильний лосьйон допоможе зволожити шкіру і поліпшити її еластичність. І хоча креми та лосьйони не можуть проникнути в глибші шари шкіри (дерму), де насправді утворюються розтяжки, вони допомагають утримувати та відновлювати вміст вологи в епідермальному (зовнішньому) шарі шкіри.

Зволожувальний засіб також допомагає шкірі виглядати підтягнутою, блискучою та гладкою, тож це і візуальна користь. Наразі вважається, що лосьйони, які застосовуються при нових розтяжках, можуть бути ефективнішими, ніж коли вони вже зійшли.

Тоді нічого не робити?

Якими б видимими вони не були, коли тільки утворюються, не впадайте у відчай, розтяжки з часом зникають. Невтішна правда полягає в тому, що деякі жінки просто більше схильні до них, особливо якщо це сімейна схильність. Якщо ви вагітні та відчуваєте, що вам потрібно трохи підбадьоритися – перегляньте статтю про способи потішити себе від Huggies і знайдіть кілька чудових порад. Ви цього варті!

У жінок, які набирають велику вагу під час вагітності, виношують більш ніж один плід або надлишок рідини, розтяжки є більш імовірними.

Якщо ви не робите нічого, крім як просто спостерігаєте за своїми розтяжками, то ви помітите, що червоно-фіолетові лінії поступово зникають до сріблясто-білого кольору і вирівнюються. Вони також будуть менш щільними та відкритими, і скоріше м'якими на дотик. Це може зайняти кілька років, але це станеться, тож наберіться терпіння.

Якщо ви турбуєтесь про появу своїх розтяжок і це вас непокоїть, варто проконсультуватися зі своїм лікарем. Деякі жінки відчувають, що на їхній емоційний та психічний здоров'я впливає факт того, що їхній зовнішній вигляд не відповідає бажаному. Отримання фахової медичної оцінки може бути дуже корисним з точки зору нормалізації зовнішнього вигляду розтяжок. За необхідності також можна обговорити варіанти лікування.

Природні засоби від розтяжок

Створіть власний зволожувальний крем із сумішей оливкової, мигдалевої або кокосової олії. Використовуйте деякі ефірні ароматичні олії, такі як олія лаванди, троянди або герані, щоб замаскувати рослинний запах олій-носіїв.  Вам не знадобиться багато, особливо якщо ви нагрієте олію в руках перед нанесенням. Перегляньте інформацію про масаж для вагітних, щоб дізнатися більше.

Доведено, що крем з вітаміном Е позитивно впливає на покращення зовнішнього вигляду розтяжок. Обирайте зволожувальний крем з вітаміном Е або використовуйте капсули вітаміну Е. Після проколювання капсули, вітамін Е потрапляє в повітря, і його дія починає зменшуватися. Отже, проколюйте капсулу безпосередньо перед втиранням вмісту в шкіру.

Біо-олія — це продукт, який, за клінічними даними, допомагає зменшити розтяжки. Він існує вже дуже давно і використовується тисячами жінок з дуже позитивними результатами.

Ретин-А

Це форма вітаміну А. Інша назва ретину-A – третиноїн. Існує багато кремів під різними торговими назвами , що містять в складі ретин-A. Відповідно до законодавства, виробники повинні чітко вказувати на етикетці, що входить до складу товару. Ретин-A також буває в різних концентраціях: що вища концентрація, то ефективнішою вона буде, але ризик побічних ефектів також буде більшим.

Застереження щодо використання ретину-А

Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, ви не можете використовувати ретин-A. Це пов'язано з вродженими вадами розвитку та іншими ускладненнями. Прочитайте інформацію на етикетках будь-якого продукту, який ви плануєте використовувати, і поговоріть із лікарем та/або фармацевтом, якщо ви не впевнені у безпечності продукції.

Як працює ретин-А?

Він допомагає шкірі відновлюватися у різних планах, збільшуючи вироблення колагену й оновлення клітин, а також допомагає шкірі розтягуватися і зменшувати розриви. Інші способи застосування ретину-A призначені для лікування вугрів, тонких ліній та зморшок, а також зміни кольору шкіри.

Зазвичай його можна придбати за рецептом лікаря. Однак менш потужні концентрації ретину-A можна знайти в деяких зволожувальних засобах та кремах для шкіри, що продаються без рецепта.

Що корисно знати про ретин-А

  • Ретин-А продається у формі крему.

  • Ретин-A не такий ефективний на старих розтяжках, як свіжих/нових.

  • Уникайте прямих сонячних променів, якщо використовуєте ретин-А.

  • Вимийте руки після використання крему, що містить ретин-A.

Гліколева кислота

Цей продукт містить AHA — альфа-гідроксикислоту. Гліколева кислота, що використовується формі крему для місцевого застосування, допомагає підтримувати вироблення колагену та еластичність шкіри. Колаген працює як місток, що з'єднує клітини шкіри між собою. На відміну від ретину-A, гліколеву кислоту вважають безпечною для використання під час вагітності та лактації. Багато засобів по догляду за шкірою, сироватки та зволожувачі містять гліколеву кислоту в різних концентраціях.

Деякі дерматологи рекомендують поєднувати ретин-A та гліколеву кислоту, оскільки вважається, що вони приносять подвійну користь.

Вітамін С

Вітамін С завжди був популярним як профілактичний засіб багатьох видів проблем зі здоров'ям. Багато тверджень про його переваги ґрунтуються на загальноприйнятих переконаннях, а не на наукових фактах. Однак, є певні докази того, що добавки з вітаміном С можуть допомогти із запобіганням появи розтяжок та їхньому відновленні.

Якщо ви бажаєте використовувати пероральні добавки з вітаміном С, поговоріть про це зі своїм лікарем або фармацевтом. Хоча надлишок вітаміну С не накопичується в організмі і виводиться з сечею, все одно нерозумно додавати вітаміни та мінерали без потреби.

Лазерне видалення розтяжок

Що стосується лазерної терапії, то існує безліч різних методів лікування. Нові дослідження лазерів означають те, що методи, які були найсучаснішим декілька років тому, були замінені технологією, яка є більш ефективною та менш інвазивною.

Імпульсний фарбувальний лазер

Інша назва цього типу лазера — судинний лазер, він працює на імпульсному механізмі, коли інтенсивне лазерне світло спрямовується на розтяжку протягом ретельно підібраного періоду часу. Найкращий час для використання імпульсного фарбувального лазера — це коли розтяжки все ще червоні і до того, як вони зблідли до сріблясто-білого кольору.

Якщо у вас темніша шкіра, імпульсний фарбувальний лазер не вважається таким ефективним. Коли спостерігається більший контраст між кольором розтяжки та навколишньою шкірою, вплив імпульсного фарбувального лазера стає більш видимим.

Фракційне лазерне шліфування

Ця форма лазера вважається найефективнішою у випадку старих розтяжок, які втратили свою початкову червонуватість. Коли розтяжка все ще вдавлена в шкіру, лазери для тріщин допомагають повернути її поверхню та глибину так, щоб вона знаходилася на одній лінії з шкірою, яка її оточує.

Лазерне лікування тріщин також діє шляхом збільшення колагенових та еластинових волокон у шкірі. Одним з побічних ефектів цього типу лазерного відновлення є гіперпігментація (потемніння) навколишньої шкіри, а іноді й рубцювання. Тож зважайте на це, якщо це ризик, на який ви готові піти.

Дермабразія

Це дешевший, але менш ефективний варіант для видалення розтяжок, ніж лазерна терапія. Він передбачає відвідування клініки, де працюють лікарі, які пройшли навчання з використання методів дермабразії.

Як правило, після кожного сеансу спостерігається почервоніння та подразнення, але загалом це не особливо впливає на щоденне життя.

Дермароллер або дермаштамп

Це техніка використання валика з крихітними голками, який застосовується на ділянці, де є розтяжки. Інша назва цього лікування — косметичне мікропроколювання. Вважається, що проколювання шкіри до дерми стимулює ріст нових клітин шкіри та утворення колагену.

Але майте на увазі, що все ще існують певні суперечки щодо ефективності цього лікування. Хоча теоретично це звучить обґрунтовано, та щодо результатів існують розбіжності.

Плазмоліфтинг

Це відносно нове лікування, яке також застосовується в пластичній хірургії обличчя. Цей метод приваблює багатьох жінок, оскільки передбачає використання власних продуктів плазми/крові, а не синтезованих або штучних продуктів.

З вашої руки беруть зразок крові, а потім кладуть у центрифугу для відокремлення різних клітин крові. Багата тромбоцитами плазма і фібрин піднімаються до верху пробірки, і вводяться безпосередньо в розтяжку. Вважається, що плазмоліфтинг діє завдяки підтримці утворення матриксу між клітинами шкіри та посиленню вироблення фактора росту. Це допомагає стимулювати утворення колагену, який зі свого боку підтягує шкіру.

Хірургія

Більшість жінок вважають цей метод дуже радикальним. Однак якщо ви більше не плануєте народжувати дітей і вас дійсно непокоїть поява ваших розтяжок, можливо, ви захочете розглянути цей варіант. Абдомінопластика, яку часто називають «підтяжкою для мам» або «перетворенням для мам», передбачає операцію та перебування в лікарні. Пластичний хірург робить серію хірургічних надрізів на животі та видаляє зайву шкіру. При натягуванні та повторному зашиванні на місце живіт стає більш плоским і підтягнутим. Це вважається косметичною хірургією, тому медична страховка навряд чи покриє її повністю.

А як щодо всіх процедур видалення розтяжок?

Іноді при лікуванні розтяжок використовують комбінацію декількох процедур, таких як креми/лосьйони для місцевого застосування та різноманітні лазерні методи видалення. Використання багатопрофільного підходу до лікування може забезпечити найкращий результат.

EmptyView