Основні вітаміни, потрібні вашому організму під час вагітності Основні вітаміни, потрібні вашому організму під час вагітності
Вагітність і пологи

Основні вітаміни, потрібні вашому організму під час вагітності

Під час вагітності рівень гормонів щитоподібної залози збільшується приблизно на 50% порівняно з рівнем до зачаття. Нестача йоду під час вагітності може негативно вплинути на розвиток мозку дитини як в утробі, так і після народження, спричинивши проблеми з розвитком та навчанням. Якщо дефіцит є серйозним, у дитини може розвитися розлад йододефіциту (IDD), який на сьогодні є найпоширенішою причиною розумової відсталості та пошкодження мозку, яких можна уникнути. Проте після того, як шкода вже завдана, вона незворотна.

Щитоподібна залоза використовує йод для виробництва одного з найважливіших гормонів, який відповідає за обмін речовин. Через брак йоду мати не може виробляти достатньої кількості гормону щитоподібної залози для задоволення потреб зростаючого мозку дитини. Якщо гіпотиреоз (дефіцит гормону щитоподібної залози) розвивається на ранніх термінах вагітності, виникає підвищений ризик викидня, передчасних пологів та неврологічного ураження плоду.

Професор Істмен, ендокринолог Сіднейського університету та медичний радник Фонду щитоподібної залози, попереджає: «Вагітні жінки отримують приблизно вдвічі менше норми йоду. Це тривожить мене, оскільки існує досить серйозна загроза виникнення побічних ефектів, зокрема, пошкодження мозку, у дітей наступного покоління. У районах з високим дефіцитом йоду показники IQ у дітей зменшуються на 10–15 пунктів, можливе порушення слуху, спостерігається помітно більша кількість випадків гіперактивності з дефіцитом уваги (ADHD)». Професор додає: «Серйозне занепокоєння викликає той факт, що як мінімум половина дітей, народжених у цій країні, ризикують отримати певну форму легкого розумового розладу внаслідок дефіциту йоду в матері».

З огляду на тривожну статистику, згідно з якою 50% майбутніх матусь страждають на дефіцит йоду, жінки мають дуже уважно стежити за отриманням достатньої кількості цього мікроелементу.

Отже, як жінки можуть запобігти дефіциту йоду? Цього неможливо досягти виключно за рахунок раціону, адже під час вагітності потрібно додатково отримувати 100–200 мкг йоду на день.

Ви можете:

  • Випивати 0,5–1 л молока на день.

  • Вживати йодовану сіль. Це не те саме, що морська сіль. Потрібно перевірити, чи правильну сіль ви вживаєте, оскільки морська сіль є недостатнім джерелом йоду.

  • Їсти їжу, багату на йод. Морепродукти і водорості мають особливо високий вміст цього мікроелементу.

  • Найкраще, що ви можете зробити, – приймати йод у складі полівітамінів. Більшість добавок містять від 50 до 150 мкг йоду при добовій потребі 100–200 мкг. Однак важливо ретельно вивчити вміст ваших вітамінів і переконатися, що вони включають йод.

Коли Керін перевірила склад вітамінів, які вона приймала, виявилося, що вони не містять йоду. Тож вона негайно змінила їх, а також внесла певні корективи у харчування. Для Керін захист мозку дитини був життєво важливим, а без інформації з цієї теми у неї не було інструментів, щоб робити це ефективно.

Поради та підказки

• Позначте важливі дати в календарі вагітності заздалегідь, включаючи планову дату народження дитини.

• Щоб полегшити здуття, їжте менше страв, що містять бобові, мигдаль, йогурт або сир.

• Відмічати "поштовхи" може бути гарним способом контролювати, скільки і як часто ваша дитина рухається.

EmptyView