Масаж для вагітних Масаж для вагітних
Вагітність і пологи

Масаж для вагітних

Масаж під час вагітності став дуже популярним протягом останніх років. Спочатку його обирали групи жінок, які надавали перевагу альтернативній терапії. Але зараз він розглядається як дієвий і корисний засіб зменшення загального дискомфорту під час вагітності. Нещодавно дослідження та факти показали наукову основу його переваг, хоча вагітні жінки, здавалося, знали це дуже давно.

Яка користь від масажу для вагітних?

Якщо ви думаєте про те, щоб піти на масаж під час вагітності, важливо знайти кваліфікованого терапевта, який спеціалізується на питанні допологового масажу. Запитайте свого ведучого лікаря про рекомендацію або пошукайте спеціаліста у місцевих довідниках. Ви також можете знайти контакти спеціаліста в інтернеті. Коли ви все-таки знайдете терапевта-масажиста, уточніть його кваліфікацію та те, яку підготовку він пройшов.

Деякі фізіотерапевти спеціалізуються на масажі для вагітних і надають такі послуги.

Що сюди входить?

Одна з найпопулярніших форм масажу для вагітних використовує принципи, засновані на шведських техніках масажу. Це пов'язано з його особливими перевагами у зменшенні м'язової напруги, поліпшенні кровотоку та лімфодренажу.

Деякі масажисти використовують ароматичні масла та запалюють ароматичні суміші для підсилення чуттєвості. Однак існує ряд масл, яких слід уникати, оскільки вони можуть спричинити скорочення матки. Сюди входять материнка, м’ята перцева, чебрець, базилік, шавлія та розмарин. Ви можете попросити масажиста використовувати масла з легким запахом або без запаху взагалі.

Скільки шкіри оголювати під час масажу — вирішувати вам. Одні жінки почуваються зручно майже без одягу, а інші хочуть почуватися більш закритими. Варто мати на увазі, однак, щоб отримати максимальну користь від свого масажу, терапевт повинен мати доступ до якомога більшої площі вашої шкіри.

Чим масаж для вагітних відрізняється від звичайного?

Антенатальний масаж відрізняється від загального, оскільки існує ризик стимулювати певні точки тиску. Вони знаходяться на ваших зап'ястях і щиколотках. Їхній масаж може стимулювати скорочення матки. Також терапевт повинен мати певний рівень чутливості та ніжності, щоб промасажувати і дитину.

Деякі майбутні пари замовляють терапевта-масажиста, щоб зробити масаж їм обом, і вони вважають, що це хороший спосіб з'єднати та посилити свій емоційний зв'язок. Ви можете виявити, що ваш терапевт-масажист готовий показати вашому партнерові деякі методи масажу, які ви можете спробувати самостійно.

Але я не можу навіть прилягти!

Обладнання, необхідне для масажу під час вагітності, може дещо відрізнятися від стандартного. Положення тіла під час пренатального масажу важливе для того, щоб максимізувати ефективність масажу та отримати максимальну користь від нього. Багато фахівців у галузі охорони здоров’я та масажу рекомендують вагітним прилягти на бік під час масажу.

Сучасні дослідження підтримують використання стандартних масажних столів, а не тих, в яких вирізаний отвір для розміщення вагітного живота. «Вирізи» можуть дозволити животу звисати без підтримки, що може призвести до розтягнення зв'язок матки. Однак, якщо використовуються вирізані столи або подушки, їх не слід використовувати протягом тривалого періоду часу, наприклад 10-15 хвилин – це максимально рекомендований проміжок часу.

Примітка: Можливо, вам буде корисно зв'язатися з вашим терапевтом-масажистом перед першим візитом і пояснити, в якому положенні ви будете знаходиться під час вашого масажу.

Лежати на спині не рекомендується після першого триместру, тому рекомендовано лежати на боці чи животі. Терапевт-масажист повинен мати декілька подушок і спінених форм з вирізом, щоб підтримувати живіт і уникати зайвого навантаження м'язів.

Деякі терапевти пропонують мобільні послуги масажу і мають переносні масажні столи, які складаються до розміру валізи. Якщо через розмір вашого вагітного животика ви почуваєтесь невпевнено або нестійко на масажному столі, повідомте про це свого масажиста. Ви можете разом обрати зручну та безпечну альтернативу як основу на яку можна прилягти.

Переваги антенатального масажу:

  • Доведено, що при ефективному виконанні він зменшує рівень гормону стресу в організмі вагітної жінки. Він також підвищує рівень гормонів, які зазвичай є низьким у жінок, які перебувають у депресії.

  • Це призводить до зменшення занепокоєння та переживань. Після масажу часто спостерігається поліпшення загального настрою.

  • Вагітні жінки часто помічають, що масаж відновлює їхню енергію, оскільки дає їм можливість відпочити і повністю розслабитися.

  • Деяким вагітним жінкам масаж може зняти нудоту та печію. У інших цей стан може погіршитися.

  • Полегшує повсякденні незручності вагітності, такі як біль у шиї, біль у спині та тяжкість у тазових кістках, судоми ніг, набряки щиколоток і стоп та набряки (затримка рідини).

  • Призводить до розслаблення м'язів і полегшення болю в суглобах. Масаж під час вагітності може бути особливо корисним для жінок, які відчувають біль у сідничному нерві.

  • Формує відчуття зв'язку з іншою людиною і взаєморозуміння. Багато вагітних переживають зміни в своїх інтимних стосунках зі своїм партнером і страждають від того, що вони «позбавлені доторків»‎.

  • Масаж під час вагітності може полегшити протікання пологів, покращуючи стан здоров'я як матері, так і її дитини. Більш розслаблені матері, зазвичай мають менший ризик втручання під час пологів.

  • Масаж під час вагітності може надати жінкам можливість повністю відволіктися від того, що вони роблять, і зосередитись на задоволенні, коли хтось інший робить щось лише для них.

  • Поліпшення сну через відчуття меншої напруги м'язів і, як правило, менший дискомфорт.

Коли слід відмовитися від масажу для вагітних?

  • Якщо масаж суворо не рекомендується вашим лікарем.

  • Деякі терапевти-масажисти не роблять масаж протягом першого триместру вагітності жінки. Це пов'язано з підвищеним ризиком викидня у перші 12 тижнів вагітності.

  • Якщо ви входите до категорії ризику або раніше мали передчасні пологи.

  • Якщо у вас гіпертонія, спричинена вагітністю, напр. підвищений тиск.

  • Якщо у вас гестоз або виникає раптова набряклість із затримкою рідини.

  • Якщо у вас сильні головні болі.

  • Якщо масаж під час вагітності викликає у вас погане самопочуття, запаморочення, головний біль або ви не отримуєте від цього задоволення. Не думайте, ніби ви повинні це робити лише тому, що інші вважають, що це гарна ідея. Деякі жінки дійсно не люблять, коли їх торкаються, і тоді масаж вважається втручанням у їхнє приватне життя.

  • Якщо ви відчуваєте, що масажист занадто енергійний, вам потрібно про це сказати. Попросіть бути ніжнішим та підтримуйте відкритий зв'язок. Це називають терапевтичними стосунками, які повинні працювати для вас обох, щоб принести максимальну користь.

Як щодо пологів?

Масаж також може бути дуже ефективним під час пологів, щоб зняти біль у спині та загальне напруження м'язів. Це хороший, практичний спосіб допомогти партнерам відчути, що вони роблять свій внесок. Не всі жінки люблять, коли їм роблять масаж під час пологів і вважають це відволіканням і серйозним подразником. Деякі терапевти-масажисти використовують ароматичні масла для стимулювання пологів. Вони вважають, що у поєднанні з масажем це сприяє стимулюванню пологів.

EmptyView