Гарячі ванни та вагітність Гарячі ванни та вагітність
Вагітність і пологи

Гарячі ванни та вагітність

Одна з найкращих речей, яке ви можете зробити для себе під час вагітності – це пошук способів розслабитись і відпочити.

Вагітність може бути прекрасним часом для жінки, але шкоду, яку вона може нанести вашому організму, легко недооцінити. На додачу до щоденних стресових факторів, з якими стикається жінка, гормони вагітності дійсно можуть змінити її світосприйняття. У багатьох жінок прояви вагітності, від ранкової нудоти до м'язового болю і мінливих емоцій, можуть викликати надмірний стрес.

Стрес і вагітність – це не найкраще поєднання.Час від часу ви можете відчувати занепокоєння, тривогу або нервовість, і це цілком нормально. Але постійне перебування у стані надмірного стресу може вплинути на дитину, яка розвивається. А також впливає на ваше задоволення від вагітності.

Знайти час, щоб розслабитися і відпочити, може здатися неможливим завданням, особливо якщо ви продовжуєте працювати в період вагітності. Вам потрібно усього 15 хвилин, щоб прийняти зручне положення, підняти ноги, заплющити очі, і нехай весь світ зачекає. Вам не потрібно виділяти цілу годину.

Тепла ванна – чудовий спосіб відпочити наприкінці довгого дня. Однак, поки ви вагітні, не забувайте перевіряти, щоб вода у ванні не була занадто гаряча. Вплив надмірно високих температур може призвести до перегріву і навіть завдати шкоди майбутній дитині.

Проблема гарячих ванн під час вагітності

Коли ви приймаєте гарячу ванну, внутрішня температура тіла підвищується. Зазвичай це не являє собою безпосередню загрозу здоров'ю. Однак під час вагітності, якщо температура вашого тіла підвищується аж до гіпертермії, ваша дитина може опинитися в зоні ризику.

Перегрів може спричинити низку вроджених вад розвитку, особливо в першому триместрі (12 тижнів), коли розвиваються органи дитини. Головний мозок і спинний мозок є найбільш вразливими органами. Розщеплення хребта – це одне із захворювань нервової трубки.

Інша проблема, пов'язана з надмірно гарячими ваннами, полягає у зниженні артеріального тиску. Це може вплинути на приплив крові до плоду, що потенційно може бути небезпечним на будь-якому терміні вашої вагітності. Ви також можете відчувати слабкість, запаморочення або навіть нудоту, що звичайно не покращує настрій. Іншим аспектом зниження артеріального тиску є зростання ризику непритомності та падіння.

Будьте обережні, проводячи час у спа-центрі або сауні. У цих місцях ризик перегріву навіть більший. Це пов'язано з тим, що поки ванна поступово охолоджується, температура спа-центру чи сауни підтримується на стабільно високому рівні.

Зазвичай медичні працівники рекомендують вагітним жінкам уникати відвідування спа-центрів та саун.

Найбільш безпечний варіант

На сьогоднішній день не встановлено жодних обмежень щодо того, як довго і до якої температури вагітна жінка може безпечно залишатися в жаркому середовищі.

Кожна жінка та її вагітність унікальні. Але загалом вагітній жінці краще уникати користування гідромасажною ванною та сауною чи відвідування спа-центру.

Перед тим, як прийняти ванну, перевірте температуру води ліктем або передпліччям. Ці частини руки більш чутливі до нагрівання і нададуть кращу оцінку температури. Вода повинна бути досить теплою, щоб ви могли швидко зануритись, а не потроху опускатись у воду. Якщо після занурення ви помітите, що ваша шкіра червоніє, або почнете потіти, це означатиме, що вода у ванні занадто гаряча.

EmptyView