Чого слід уникати під час вагітності Чого слід уникати під час вагітності
Вагітність і пологи

Чого слід уникати під час вагітності

Зрозуміло, що більшість вагітних жінок бажають уникати усього, що потенційно може завдати шкоди їм або їхній дитині. Мінімізація факторів ризику та знання того, що слід уникати під час вагітності, є одним зі способів зменшити ймовірність виникнення проблем. Однак, проконтролювати все насправді неможливо.

У всьому світі 6% немовлят народжуються з серйозним вродженим дефектом генетичного або частково генетичного походження. Вроджені аномалії (також звані вродженими вадами) є приблизно 1 із 33 немовлят, а щорічна частота випадків інвалідності, пов'язаної з вродженими вадами, становить приблизно 3,2 млн. Цей показник зростає, коли матері піддаються дії факторів, які можуть спричинити вроджені вади у дитини, яка розвивається. Багато вроджених аномалій підлягають профілактиці та лікуванню. Достатнє споживання фолієвої кислоти, йоду, вакцинація та адекватна допологова допомога є ключовими аспектами.

Також важливі інформування та обізнаність стосовно того, що залежить від вас. Поки ви вагітні, може здаватись, що ви чуєте усі можливі жахливі історії. Фільтрація інформації, яку б ви не хотіли чути, забирає певні ресурси, і ви зрозумієте, що не завжди можливо обмежити те, що вам не подобається.

Під час вагітності майбутні матері часто турбуються про те, що може статися і як вони можуть з цим боротись. Загалом усунення або принаймні зменшення потенційно небезпечних факторів здається розумним і у звичайному житті, але особливо це актуально під час вагітності.

Харчування

Раціон харчування, що включає багато фолієвої кислоти, має важливе значення, особливо у першому триместрі. Низький вміст фолієвої кислоти асоціюється зі збільшенням частоти виникнення дефектів нервової трубки, наприклад, розщеплення хребта. Рекомендована норма споживання для кожної вагітної жінки становить 400 мкг фолієвої кислоти, навіть коли вона тільки планує завагітніти. Продукти з високим вмістом фолієвої кислоти – це зелені листові овочі (наприклад шпинат, броколі та салат), фрукти (такі як банани, дині та лимони) і м'ясо (наприклад печінка та нирки).

Лістеріоз

Вживання деяких продуктів вважається занадто ризикованим для вагітних жінок.  Ці продукти збільшують шанс вагітної жінки заразитися інфекцією під назвою лістеріоз, інакше відомою як харчове отруєння. Лістеріоз може призвести до викидня, передчасних пологів або навіть мертвонародження. Це хвороба, яка може передаватися в таких продуктах, як м’які сири, паштети, холодні делікатесні м'ясні закуски, салат з капусти, суші, м'яке морозиво, непастеризоване молоко, продукти, виготовлені з непастеризованого молока, і готові страви з морепродуктів. Профілактика краще, ніж лікування, тому забезпечте, щоб продукти, що підлягають охолодженню, зберігались правильно або при достатньо низькій температурі (при 40C); перед приготуванням їжі мийте руки, мийте сирі фрукти та овочі під проточною водою, не використовуйте ту саму обробну дошку для м'яса та інших продуктів; після приготування їжі мийте руки, ножі та обробні дошки. Також обов'язково ретельно готуйте м'ясо і якомога швидше вживайте швидкопсувні та готові до вживання продукти.

Риба

Споживання деяких видів риби під час вагітності становить потенційний ризик. У них виявляють високий рівень ртуті, що може спричинити проблеми з нервовою системою у дитини, яка розвивається. Утримуйтесь від вживання хижих видів, що знаходяться вище в харчовому ланцюзі, таких як акула*, королівська макрель, малакантові, марлін*, південний звичайний тунець, глибоководний окунь і риба-меч*. Уникайте сирих, недоварених або забруднених морепродуктів, тому буде краще відмовитися від суші.

*Ці види риб знаходяться у природі в надзвичайно малій кількості або їх ловлять за допомогою екологічно шкідливих методів, тому від їх вживання піде на користь як вам, так і рибі.

Алкоголь

Поточна рекомендація щодо безпечного вживання алкоголю під час вагітності полягає в тому, що не існує перевіреної безпечної кількості. Плацента не повністю фільтрує алкоголь, і певний відсоток досягає плода. Якщо ви вживали алкоголь під час зачаття, намагайтеся не хвилюватись. Важливо, що ви будете утримуватись від його споживання до кінця вагітності.

Лікарські засоби

Якщо лікар призначив вам лікарські засоби, знаючи про вашу вагітність, не припиняйте їх приймати. Якщо ви раптово припините лікування, існує ризик для вашого власного здоров'я (наприклад, якщо у вас епілепсія або цукровий діабет), але якщо у вас виникли якісь сумніви, ще раз проконсультуйтесь з лікарем або фармацевтом.

Загальні рекомендації щодо вживання лікарських засобів під час вагітності:

  • Уникайте прийому будь-яких препаратів, якщо вони не призначені вашим лікарем, який знає, що ви вагітні.

  • Не займайтеся самолікуванням і не вважайте, що засіб безпечний лише тому, що на його етикетці зазначено, що він «натуральний».

  • Деякі лікарські засоби безпечно приймати під час вагітності, а інші – ні, оскільки їх вплив на вашу майбутню дитину невідомий, тому переконайтесь, а не просто припускайте, що особа, яка призначає або рекомендує вам засіб/препарат, ЗНАЄ, що ви вагітні.

  • Якщо ви все ще вагаєтеся, зверніться до свого лікаря або фармацевта.

  • Якщо ви приймаєте лікарські засоби, переконайтесь, що ви отримуєте правильну дозу в потрібний час і згідно з рекомендаціями, тобто натщесерце або у іншій спосіб. 

Альтернативна медицина

Застосування деяких рослинних або природних методів лікування під час вагітності асоціюється з певними ризиками, особливо в першому триместрі, коли відбувається формування плода. Знову ж, проконсультуйтесь з лікарем або фармацевтом щодо того, безпека яких засобів була доведена, а які методи лікування потенційно токсичні. Позначка «натуральний» не є ознакою якості чи безпеки. Будьте обережні з трав'яними чаями і перш, ніж пити їх, зверніться за консультацією лікаря.

Кофеїн

Поточна рекомендація для вагітних жінок – обмежити споживання кофеїну. Безпечною дозою кофеїну вважається 300 мг/доба. Середній розмір чашки фільтрованої кави містить близько 150–240 мг, тоді як розчинна кава містить 80–120 мг кофеїну на 150 мл. Необхідно обмежити споживання коли, оскільки 375 мл коли містить 40–50 мг кофеїну. Дотримуйтесь норми менше 1 літра на добу, бажано без цукру, а енергетичних напоїв менше 1 банки на добу.

Токсини з навколишнього середовища

Свинець, хімічні речовини, рентгенівське опромінення, іонізуюче опромінення, пари лаку для нігтів і забруднення повітря можуть становити небезпеку для вагітних жінок та їх ненароджених дітей. Надзвичайно важливо читати етикетки на всіх засобах і застереження на них. Якщо існує ймовірність, що ви можете піддаватись потенційній небезпеці (фарба для волосся або лак для нігтів), переконайтесь, що ви перебуваєте в добре провітрюваному приміщенні та носите захисну маску і одяг. Якщо перебування у робочому середовищі наражає вас на ризик, повідомте роботодавцю, що ви вагітні, щоб домовитись про інше місце роботи.

Куріння

Цигарки містять нікотин і безліч інших небезпечних хімічних речовин. Немовлята, які народжуються від мам, які курять, мають меншу вагу порівняно з нормою. Для таких жінок також зростає ризик передчасних пологів, смерті немовляти від синдрому раптової дитячої смерті, розвитку у дитини бронхіальної астми та інші респіраторних захворювань. У годуючих груддю жінок, які курять, не виробляється стільки грудного молока, скільки могло б, і їхні діти можуть відчувати запах диму цигарок. Нікотинозамінна терапія не рекомендується під час вагітності, тому вам доведеться розглянути інші варіанти.

Заборонені або психоактивні речовини

Немовлята, народжені від матерів, які вживають психоактивні речовини, піддаються підвищеному ризику розвитку різних ускладнень. Загальними проблемами є викидень, відшарування плаценти, мертвонародження, недоношеність, низька вага при народженні та адикція. Якщо у вас виникають проблеми з припиненням вживання психоактивних речовин, поговоріть зі своїм лікарем.

Захворювання

Під час вагітності неможливо повністю захиститися від ризику захворювання. Віруси та бактерії не обирають, кого колонізувати, вони піклуються про власні інтереси і намагаються розмножитись в організмі якомога більшої кількості невинних людей. Вагітність точно не захищає вас від інфекцій. Вагітність може означати зниження імунної відповіді, а це означає, що ви можете бути навіть більш вразливою, ніж зазвичай.

Не забувайте мити руки. Уникайте вдиху, коли інші люди кашляють і чхають, а якщо вам не пощастило бути поруч з кимось, у кого блювота, затримайте дихання принаймні на деякий час. Багато вірусів переносяться на частинках повітря, які легко вдихаються.

Дві вірусні інфекції, які потенційно можуть спричинити ускладнення під час вагітності, – це краснуха (німецький кір) та вітрянка. Також небезпечні цитомегаловірус, парвовірус (B-19), токсоплазмоз та деякі ЗПСШ, такі як вірус герпесу та сифіліс. Поговоріть зі своїм лікарем про вакцини, які допоможуть вам та вашій дитині бути здоровими.

Гарячі ванни, мінеральні спа, сауни і спа

У перші місяці вагітності плід дуже чутливий до температури тіла своєї матері. Будь-яке середовище, яке спричиняє підвищення і підтримку цієї температури, потенційно може спричинити проблеми з розвитком плода. Нормальний температура тіла людини становить близько 36,1–37,3°C. Матерям на ранніх термінах вагітності рекомендується звести до мінімуму шанси захворіти на гарячкову хворобу. Їм також рекомендується уникати перебування в середовищі, яке збільшує температуру тіла вище 39°C.

Кішка

Немає жодної необхідності відвозити вашу улюблену кішку до притулку незалежно від того, що вам говорять інші люди. Вам потрібно буде уникати контакту з фекаліями вашої тваринки, тому, якщо вона користується котячим туалетом, попросіть свого партнера чистити його, поки ви вагітні. Паразитарне захворювання, яке називається токсоплазмоз, може передаватися у фекаліях заражених котів і легко потрапляє на руки людини, а потім у ротову порожнину.

Якщо ви маєте працювати в саду, обов'язково вдягніть рукавички і добре вимийте руки після цього водою з милом. Подібним чином важливо ретельно мити фрукти і овочі, перш ніж їх з'їсти, і уникати продуктів, у яких ви не впевнені, наприклад, певного гарніру.

Загрожуючі або жорстокі стосунки

Вважається, що частота випадків домашнього насильства в стосунках значно применшена. Вагітність – це час, коли ця частота може досягти піку, особливо якщо дитина незапланована, коли батьки молоді та не мають підтримки, або наявні додаткові стресові фактори.

Безробіття, безпритульність, зловживання психоактивними речовинами та алкоголем можуть сприяти проявам насильства.

Якщо ви, ваша майбутня дитина чи інші діти, або навіть ваші домашні тварини знаходяться в зоні ризику, ви маєте звернутись по допомогу. Знайдіть номери відповідних служб у телефонному довіднику вашого регіону (або див. нижче) та поспілкуйтесь з вашим лікарем. Подумайте про розробку плану безпеки та людей, які можуть вам допомогти за потреби. Зверніться до місцевого Товариства із запобігання жорстокому поводженню з тваринами для отримання інформації щодо тимчасового розміщення ваших тварин у притулку.

Використання ременів безпеки

Найбезпечніший спосіб подорожі вагітної жінки в машині, автобусі, літаку чи будь-якому іншому транспортному засобі – це використання ременя безпеки. Хоча це може змусити вас почуватись незручно, у випадку аварії правильно застосований ремінь безпеки може врятувати як ваше життя, так і життя вашої дитини.

EmptyView