Акне або шкірні висипання Акне або шкірні висипання
Вагітність і пологи

Акне або шкірні висипання

Акне під час вагітності

Коли жінки замислюються про народження дитини, багато з них думає, що часи, коли вони страждали від акне, назавжди залишилися у підлітковому віці. Але, на жаль, висипання і навіть акне є поширеними явищами під час вагітності і для деяких жінок цей стан може стати досить помітним і навіть гнітючим.
За підрахунками приблизно у 50% вагітних жінок на певному етапі вагітності розвивається акне. Отже, якщо у вас виникають висипання, будьте певні, ви не виключення.

Але не всі жінки повертаються до проблем свого підліткового віку. Деякі жінки насправді кажуть, що під час вагітності їхня шкіра стає набагато чистішою і ніби сяє. Зазвичай це пов'язано зі збільшенням об'єму циркулюючої крові, що надає обличчю рум'яний вигляд. Цьому також сприяє утворення додаткового шкірного жиру, яке відбувається під час вагітності.

Що таке акне?

Акне – це термін для шкірного стану, який характеризується збільшенням вироблення жиру (шкірного сала), що призводить до утворення комедонів і висипань. В ідеалі пори шкіри мають залишатись відкритими і чистими, однак за наявності акне надмірне утворення жиру може блокувати пори, утворюючи комедони, і тоді може розвинутись локалізована інфекція. Бактерії в поєднанні зі шкірним салом викликають інфекцію та запальну реакцію. Така послідовність явищ призводить до характерного почервоніння та запалення на шкірі, а також гнійників, типових для акне.

Акне здебільшого виникає на обличчі, особливо в «Т-зоні», яка включає лоб, ніс та підборіддя. У деяких жінок акне також спостерігаються на грудях і спині, особливо на плечах.

Акне – це не просто один-два прищі. На різних етапах розвитку та регресії акне можуть розвинутись висипання. Постійно з'являються нові прищі, а інші загоюються, що може призвести до відчуття, ніби циклу акне немає кінця.

Що спричиняє акне під час вагітності?

Надмірна кількість гормонів представлена, зокрема, естрогеном та прогестероном, які є жіночими статевими гормонами, а також тестостероном та андрогеном, чоловічими статевими гормонами. Вони відіграють безпосередню роль у виробленні шкірного сала. Зміни кількості циркулюючого цукру в крові та гормону інсуліну також відповідають за розвиток акне під час вагітності. Всі ці фактори впливають на збільшення вироблення жиру (замість регулярного секрету, якого достатньо, щоб змастити шкіру та зробити її еластичною), що закупорює пори.

Деякі люди досі вважають, що поява акне є ознакою поганої гігієни. Але ми знаємо, що це не так. Хоча регулярне очищення може допомогти покращити стан при акне, воно не є «ліками» від цього стану. На ймовірність появи акне під час вагітності впливають багато факторів, тому просто ретельне очищення обличчя не є панацеєю.

Корисно знати, що в більшості випадків акне під час вагітності є наслідком підвищення рівнів гормонів. Таке підвищення необхідне для стабілізації вагітності та підтримки росту дитини. Ці гормони також допомагають постачати поживні речовини до плаценти, що важливо для забезпечення виживання дитини.
Один з чоловічих гормонів, андроген, зазвичай досягає піку у третьому триместрі, що може призвести до загострення акне під час вагітності. Це також може сприяти надмірному зростанню волосся на тілі та потовщенню шкіри вагітної жінки.

Що можна зробити з приводу акне під час вагітності

  • Очищайте обличчя спеціальним м'яким миючим засобом без віддушки.

  • Використовуйте теплу, а не гарячу воду.

  • Можна використовувати вівсяний скраб, який допоможе очистити забиті пори. Не слід наносити скраб надто інтенсивно. Під час вагітності шкіра може стати дуже чутливою і реагувати на грубе поводження.

  • Ретельно промийте шкіру і витирайте насухо м'яким рушником.

  • Змінюйте рушник кілька разів на тиждень.

  • Ви можете використовувати одноразові м'які бавовняні або тканинні серветки для очищення шкіри. Не використовуйте їх повторно та купуйте одноразові в супермаркеті або аптеці.

  • Користуйтесь лише сухим рушником.

  • Мийте обличчя двічі на добу - не слід робити це частіше, оскільки це може призвести до пересихання шкіри. Однак після фізичного навантаження ви можете відчути, що хочете знову помити обличчя.

  • Застосовуйте безмасляний зволожуючий крем або сироватку для обличчя. Уникайте надмірного використання, оскільки надлишок засобів може забити пори.

  • Уникайте перебування на сонці. Спека і піт можуть загострити акне, погіршуючи стан шкіри.

  • Міняйте наволочку принаймні два рази на тиждень.

  • Якщо у вас довге волосся, зберіть його ззаду в пучок, щоб прибрати з обличчя.

  • Регулярно мийте волосся, щоб усунути накопичення жиру.

  • Пийте багато води і уникайте вживання надмірної кількості чаю/кави. Двох чашок на добу достатньо.

  • Обговоріть питання акне зі своїм лікарем.

  • Частіше мийте руки, якщо ви маєте звичку торкатись обличчя.

  • Дотримуйтесь здорового харчування. Обмежте споживання насичених жирів, намагайтесь їсти щонайменше п'ять порцій овочів і дві порції фруктів щодня, а також споживайте цільнозернові продукти.

Що не допомагає лікувати акне під час вагітності

  • Здирання, здавлювання або дряпання прищів. Це може призвести до подальшої інфекції та утворення рубців.

  • Уникнення споживання солодощів. Шоколадні цукерки і солодощі не спричиняють появу акне. Однак, рекомендується дотримуватись здорового харчування. У періодичному споживанні солодощів немає нічого поганого, до того ж, воно не заперечує ідеї здорового харчування.

  • Застосування тонального крему або щільних коректорів для маскування акне макіяжем. Використовуйте гіпоалергенні та некомедогенні косметичні засоби, що не містять олії.

Що я можу зробити, щоб запобігти виникненню акне під час вагітності?

Насправді ви майже нічого не можете зробити, окрім дотримання правил гігієни та ретельного очищення шкіри. Немає необхідності у агресивному очищенні шкіри. Це призведе лише до загострення і може потенційно збільшити ризик занесення більшої кількості бактерій на шкіру.

Якщо ви і без вагітності схильні до утворення прищів або страждаєте від акне, під час вагітності ваш стан може погіршитись.

Які рекомендовані методи лікування акне?

Якщо ви плануєте лікувати акне медикаментозним шляхом, це слід обговорити з лікарем, який веде вашу вагітність. Деякі з найбільш поширених препаратів від акне протипоказані під час вагітності, оскільки можуть призвести до вроджених вад розвитку і ускладнень. Навіть мазі для місцевого застосування, тобто ті, які втираються у шкіру, а не потрапляють всередину (при ковтанні), можуть бути небезпечними, оскільки вони все ще можуть всмоктуватися в кров матері та перетинати плацентарний бар'єр.

Деякі лікарі призначають креми та засоби для нанесення на шкіру, які можуть містити низькі дози антибіотиків або сорбенти. Однак питання безпеки лікування акне під час вагітності все ще потребує ретельного вивчення, тому за можливості рекомендується уникати застосування будь-яких препаратів чи засобів.

Більшість медичних працівників неохоче призначають засоби від прищів у будь-якій формі вагітній жінці або жінці, яка годує груддю. Єдиним випадком, коли вони розглядають можливість призначення лікування, є надмірний стрес вагітної жінки, спричинений акне, при цьому ретельно враховуються усі ризики.

Чи буду я завжди жити з акне, що виникло під час вагітності?

Коротка відповідь – ні. У переважної більшості жінок акне під час вагітності проходить після народження дитини. Це може зайняти пару місяців, але найчастіше спостерігається повільне і стабільне поліпшення, коли гормони повертаються до початкових рівнів.

Однак, через наявність гормону лактації, пролактину, деякі жінки, які годують груддю, все ще страждають від висипань. Але знову ж таки, як тільки його рівень зменшується, шкіра зазвичай приходить в норму.

Лікування акне під час вагітності

Існує цілий ряд лікарських засобів, які ніколи не призначають вагітним жінкам. Вони вважаються потенційно шкідливими для дитини, яка розвивається.

Такі методи лікування поділяються на кілька різних категорій

  • Гормональна терапія

  • Тетрацикліни

  • Ретиноїди місцевого застосування

  • Ізотретиноїн

Всі вони вважаються потужними і потенційно тератогенними препаратами, що означає, що вони здатні порушити нормальний ріст та розвиток ембріона та/або плода. Жінки, яким призначають ці препарати, не повинні бути вагітними, їм необхідно застосовувати засоби контрацепції, а лікар, що призначає лікування, має рекомендувати не вагітніти.

Однак, якщо ви завагітніли під час лікування акне, слід негайно звернутись до лікаря та/або фармацевта, щоб отримати відповідну консультацію.

  • Для отримання додаткової інформації про лікарські засоби та вагітність зверніться до свого лікаря або найближчої клініки

  • Зверніться до місцевого фармацевта.

EmptyView