Завдання – вижити Завдання – вижити
Новонароджений

Завдання – вижити

«Чому це сталося саме зі мною?», – запитує себе матуся передчасно народженого малюка. Відповідей може бути кілька, а може не бути жодної. Та вона й не важлива в момент, коли розпочинається боротьба за найдорожче життя у світі.

За даними центру медичної статистики МОЗ України в 2019 р. 15 410 немовлят в Україні з’явилося на світ передчасно. 501 дитя померло, більшість з них – у перші кілька діб життя.  Київський науковий інформаційно-аналітичний центр медичної статистики свідчить, що кожна 14-та дитина у столиці з’являється на світ раніше терміну.

«В Україні лише 40% дітей, народжених з вагою до 1 кг, доживають до року. З вагою до 1,5 кг – 80%. Близько 6% пологів в Україні є передчасними», – зазначає провідний науковий співробітник відділення неонатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О. М. Лук’янової НАМН України», член Правління Асоціації неонатологів України Ольга Воробйова. Тому виходжування таких немовлят стає надважливим, і неонатологи всього світу виборюють право малюків-поспішайок на життя. Вони дуже вразливі – не можуть самостійно дихати, їсти та змушені перебувати кілька перших місяців життя у реанімації, витримуючи болючі процедури й аналізи.

Рятівні обійми

Одним із способів виходжування таких малюків є метод «Кенгуру», заснований на цілющій властивості обіймів. Малюка кладуть на груди мами чи тата у спеціальній позі, фіксують і накривають пелюшкою. Немовля ніби знов опиняється у безпеці. Так дітки швидше набирають вагу і краще розвиваються: вони чують серцебиття і голос мами, вловлюють запахи молока й тіла, заспокоюються. Стабілізація стану малюка відбувається на 30-70% швидше.

Як це відбувається

«… Діанка народилася на 28 тижні. Про те, що діти можуть народитися вагою в 1 кг, я не знала. Тож її поява супроводжувалася шоком, страхом, розгубленістю, почуттям провини… Материнство почалося геть не так, як я уявляла. Замість теплих обіймів – кувез і реанімаційна зала», – розповідає Олександра Балясна, голова ГО «Української Асоціації батьків передчасно народжених дітей «Ранні пташки»», для якої передчасні пологи стали поштовхом до подальшої справи її життя.

«Метод «Кенгуру» – це природно, безпечно й дуже важливо для розвитку передчасно народженого малюка. Ми активно підтримуємо кампанію з впровадження й поширення методу «Кенгуру» в Україні, щоб кожне немовля мало право на рятівні обійми», – говорить Олександра.

Бізнес долучається до допомоги

Підтримувати родини й допомагати малюкам у виживанні – важлива місія. Компанія Kimberly-Clark, зокрема бренд Huggies, створила проєкт «Народжені для обіймів», мета якого – впровадження методу «Кенгуру» в перинатальних центрах України. Вже 4 роки вони підтримують малих поспішайок. Місія Huggies – турбота про малюка з першого дня. До Всесвітнього дня передчасно народжених дітей Kimberly-Clark разом із ГО «Ранні Пташки» ініціювали благодійну акцію. «Вдалося зібрати 1 млн грн, на які ми плануємо закупити 147 крісел для «кенгурування» й 250 бандажів для фіксації дитини в обіймах. Їх отримають лікарні й перинатальні центри у 17 містах України», – розповідає директорка «Ранніх пташок» Олена Бондар.

Допомогти може кожен

Жодна родина не готова до викликів, що приходять із передчасними пологами. Тож потрібно підтримувати поширення інформації про метод «Кенгуру» і можливості виходжування малят.  І, звичайно, брати участь у благодійних ініціативах зі збору коштів для перинатальних центрів.

«За даними ВООЗ, 75% перинатальних втрат серед передчасно народжених дітей можна уникнути безмедикаментозно, зокрема з використанням методу «Кенгуру». Вже 4 роки ми активно допомагаємо перинатальним центрам, адже віримо, що має жити кожен передчасно народжений малюк», – говорить директор із маркетингу Кімберлі-Кларк Україна Анастасія Горішнякова.

Від самого народження й до старості кожна людина потребує тепла. Пригортаючи когось до серця, ми даруємо відчуття любові й безпеки. Обіймаймо ніжно наших близьких, даруймо турботу малюкам. Бо ми всі народжені для обіймів.

EmptyView