Підготовка до пологів. Поради та підказки Підготовка до пологів. Поради та підказки
Новонароджений

Підготовка до пологів. Поради та підказки

Знання про те, що відбувається під час пологів, зможе розвіяти ваші страхи та тривогу. Компанія Huggies зібрала інформацію, підказки та поради, які допоможуть вам підготуватися до однієї з найважливіших подій у вашому житті.

Підготовка до пологів

Великий день наближається, і, швидше за все, він буде схожим на американські гірки – страшний і захоплюючий водночас. Найкращий спосіб забезпечити вдалі пологи – належним чином до них підготуватися. Насамперед ви маєте визначитися, де будете народжувати – вдома чи в лікарні. Багато лікарень надають можливість народжувати у спеціальній палаті або пологовому центрі. Тут зазвичай приймають природні пологи, які не вимагають втручання, а мати не бажає епідуральної анестезії. У деяких медцентрах є ванни для народження у воді.

Якщо хочете народжувати вдома, потрібно запросити акушерку. Оскільки ви можете почати народжувати до або після очікуваної дати, радимо почати підготовку за кілька тижнів до неї. Ви маєте заздалегідь зібрати лікарняну сумку, наперед дізнавшись про вимоги до неї вибраної для пологів лікарні.

Ви також маєте придбати автомобільне крісло, щоб привезти малюка додому, а також підгузки та дитячий одяг, щоб вашому янголятку було комфортно і тепло. Чудова ідея – зібрати все необхідне і здійснити тренувальний виїзд до лікарні.

Багато вагітних не розуміють, чи почалися вже пологи, позаяк у різних жінок симптоми можуть відрізнятися. Прочитайте про ці ознаки та індикатори на сторінці «Ознаки пологів», щоб знати, на що звертати увагу. Ви також маєте розуміти, що у передчасних пологів дещо інші сигнали, ознайомитися з якими можна в розділі «Передчасні пологи: ознаки та медична допомога при передчасних пологах».

Пологи можуть тривати довго, і якщо ви здатні зберігати спокій, намагайтеся лишатися вдома якнайдовше. Якщо перейми йдуть з інтервалом 5 хвилин і менше, відійшли води або почалася кровотеча, настав час вирушати до лікарні. Дуже важливо, щоб поряд із вами був надійний, відповідальний партнер, який допоможе успішно пройти через весь процес.

Етапи пологів

Існує три етапи пологів, кожен з яких має свої особливості. На першому етапі внаслідок переймів розширюється шийка матки. Перейми змінюватимуться від тягучого відчуття до ритмічних болів, що починаються через певні проміжки часу. Завдяки цьому шийка матки розм’якшується і стає більш еластичною, готуючись пропустити дитину. Ви маєте спробувати максимально розслабитися і вибрати зручне положення. Також слід якомога частіше ходити в туалет, щоб сечовий міхур був порожнім.

На другому етапі пологів шийка матки повністю розкривається, дитина виштовхується у родовий канал. Цей етап закінчується народженням. При цьому радимо перебувати у вертикальному положенні, щоб сила тяжіння допомогла процесу народження. Не забувайте дихати! Якщо у вас епідуральна анестезія і ви не маєте чутливості, уважно слухайте вказівки лікаря або акушерки.

Чи знали ви, що перебуваєте у пологах навіть після народження дитини? Це третя стадія. Перейми можуть стишитись, даючи вам певну неправдиву надію, але знову розпочнуться, щоб вивести плаценту (хоча вони не такі інтенсивні, як під час перших двох стадій). У деяких лікарнях роблять укол, який допомагає швидше народити плаценту і полегшити процес. Після того, як ви «народите» плаценту, акушерка або лікар перевірять, чи все добре, і, швидше за все, на цьому ваші пологи закінчаться. У Huggies є більш детальна інформація про кожний етап пологів, тому читайте і вивчайте всю інформацію для власного спокою.

EmptyView