Все про слінг та рюкзачок. Відповіді спеціалістів на будь-які питання Все про слінг та рюкзачок. Відповіді спеціалістів на будь-які питання
Новонароджений

Все про слінг та рюкзачок. Відповіді спеціалістів на будь-які питання

Я вже було вирішила, що слінг – це «не наше», адже носити дитину, весь час підтримуючи її голівку та спинку рукою, було дуже незручно. Але тут кума принесла пакет речей після свого сина, і серед них був ще один слінг із кільцями, вже іншої фірми. Я спробувала і була приємно здивована – цей слінг носився значно краще. Ще пізніше я чи то виграла, чи то купила третій слінг із кільцями. От із ним нарешті зрозуміла, що це може бути дуже зручно!

Та ще й отримала консультацію з носіння на додачу. Аби я не спробувала аж три різних слінги, то так і була б переконана, що всі слінги з кільцями однакові і що це «не наше».

У мами біля серця

Педіатр-неонатолог Лідія Бабич однозначно висловлюється за слінгоносіння: «Слінг (особливо для новонароджених) створює дуже важливу близькість, при якій мама не відчуває себе прикутою до дитини і позбавленою волі. А малюк не опиняється на самоті. Ось це я вважаю найважливішим. Дитина ж не з шкідливості хоче контакту з мамою, це її потреба, безпека, запорука виживання. Та, на жаль, діти часто опиняються в такому становищі, коли вони плачем змушені вимагати «шматочок мами».

Такі мами потім ходять до педіатрів та неврологів і скаржаться на збудливість дитини, просять це полікувати. Просто є багато дітей, яких починають «не привчати до рук» ще в пологовому будинку. Пустушка і сповивання – кращий спосіб заспокоїти дитину, якій, насправді, потрібні мамині руки і тіло».

Отак і вийшло, що коляскою ми майже не користувалися. І я не відчула усіх «вигод» пересування у місті на колесах по вибоїнах, ямах, сходах і непристосованих до спуску бордюрах. Ні, моя дитина була при мені і їздила, прив’язана до мене, всюди.

Після слінга з кільцями, коли маля підросло, я придбала слінг-напівмай. Це такий май з укороченими зав’язками. Ми ходили у ньому досить довго, але дитина росла, і скоро мені вже стало тяжко її носити у маї.

Слінг-шарф я якось пропустила повз свій досвід, хоч знаю, що він є дуже зручним. По суті, у тих країнах, де збереглося «традиційне слінгоносіння», жінки користуються саме слінгом-шарфом. Тільки дещо коротшим, ніж у нас.

Індіанок із примотаними дітьми можна спостерігати у Мексиці, Гватемалі, Ладаці (Індія). Жінки садять дитину позаду себе і йдуть повноцінно працювати. Таким чином, малюк не розлучається з мамою і не має стресу від виходу мами на роботу.

Яку модель обрати для дитинки?

Про те, для якого віку який слінг підходить, нам розповіла слінгоконсультант, власниця майстерні з виготовлення слінгів та ергономічних рюкзаків «Леля» Аліна Яковенко.

«Для геть малявочок краще обирати слінг-шарф для тривалого носіння та слінг із кільцями для домашнього використання (доварити борщ, прикачати). Якщо планується годування в слінгу новонародженого, то це слінг із кільцями. Бо він, по-перше, легко знімається, якщо раптом виявилося, що заважає, по-друге, малого можна покласти в горизонтальне положення, яке потрібне для годування перші пару місяців.

У період між, приблизно, 7 кг і доки дитина піде, носити малюка в слінгу найважче. Тому на цей період дуже рекомендую довгий шарф, бо він найкраще розподіляє вагу. Якщо геть страшно шарфа, то можна його замінити май-слінгом.

Але симетрія в цей період дуже важлива, бо дитина ще погано групується, значить, здається важчою. При тривалому носінні мамі може бути важко. З віку, коли дитина вже вміє сидіти, можна користуватися рюкзаком.

Але на практиці, серед активних слінгомам рюкзак стає затребуваним, коли дитина вже мало хоче сидіти в слінгу і постійно стрибає із землі на руки і назад. Серед тих, хто боїться слінгів, рюкзак іде в хід, як тільки виконуються всі умови».

Слова слінгоконсультанта підтверджує і педіатр Лідія Бабич: «Для геть маленьких немовлят годяться різні варіанти положення «колиска». Для цього найкраще підійде слінг із кільцями та слінг-шарф.

Зручно користуватися слінгом у перші місяці також вдома. Поки дитина часто прикладається, можна потихеньку робити домашні справи, розташувавши малюка біля грудей за допомогою слінга. Такі дітки набагато спокійніші, адже у них є почуття «кокона».

Коли не треба мотати: рюкзаки

Слінги мають одну незручну особливість. Коли дитина починає ходити, то їй хочеться по триста разів за прогулянку спуститися вниз і піднятися на руки. Тут уже слінг не помотаєш… Тому настає час замислитися про рюкзачок. Якщо стосовно рюкзаків-переносок виникають дискусії щодо їх фізіологічності і корисності для дитини, то так звані ерго-рюкзачки отримують однозначне схвалення.

Ерго-рюкзачок фіксує дитину у фізіологічній позиції, а також правильно розподіляє вагу дитини по тілу мами. Спеціальний капюшон підтримує голову малечі, коли та спить. Тобто мамі не треба тримати голову рукою. Ну і рюкзак, звісно, зручний тим, що дитину можна витягати і саджати назад часто і без проблем.

Ерго-рюкзаки бувають різних цінових категорій. Одним із найбільш рекламованих і рекомендованих є рюкзак BabyBjorn, який позиціонується як ергономічний, але, по суті, таким не є. Його великий плюс – це можливість легко викладати дитину, яка спить.

Мами, які багато носять дітей, знають, наскільки це важливо. Бо викласти і не розбудити сонного малюка із звичайного ерго-рюкзака – це цілий квест. Також плюсом, за словами виробника, є можливість всадовити дитину «обличчям до світу», а багато які малюки люблять саме таку позицію маленького спостережника.

Мінусом є ціна. Цей рюкзак коштує стільки ж, скільки 60-ти літровий професійний рюкзак для трекінгу Millet відмінної якості. На щастя, в Україні шиються ерго-рюкзаки, які не тільки справді ЕРГО, але і значно дешевші та не гірші за оригінальні. Якщо хочеться придбати «справжній» рюкзак, то рекомендується Ergobaby.

Що стосується не ерго-рюкзаків, а звичайних «кенгурушок», то Аліна Яковенко налаштована досить критично: «Рюкзак-кенгуру не є фізіологічною переноскою, бо не дозволяє розташувати дитину в природній позі. Ніжки малюка в рюкзачках такого типу висять вниз. А тазова кістка вставляється в кульшовий суглоб під неправильним кутом. А якщо в цьому суглобі ще й проблеми є (дисплазія – це вроджена вада, яка діагностується у віці від 3 місяців до року), то наслідки можуть бути дуже сумними.

Окрім того оце положення ніжок + тверда спинка дають надто велике навантаження на нижній відділ хребта дитини. А м’язи спини ще не достатньо розвинені, щоб це навантаження взяти на себе. У результаті маємо неправильну позу і перевантажений хребет, що може відгукнутися і відразу і значно-значно пізніше – проблемами вже у зрілому віці.

Для мами рюкзачки такого типу теж не є дуже хорошими, оскільки:

  1. лямки вузькі і врізають,

  2. між дитиною і мамою є шар тканини, тобто дитина знаходиться на відстані. Центр ваги зміщений, мама більше відхиляється назад і отримує проблеми зі спиною (сутулиться, болять крижі),

  3. як правило, в подібних рюкзаках немає нижнього кріплення і все навантаження лягає на верх спини. Це банально важко.

Ще один мінус – неможливо погодувати грудьми, не виймаючи з переноски».

Коментар педіатра: «Сидяче, вертикальне положення можна використовувати, коли дитина вже сидить сама. Тобто вертикальне положення вже стає природним для неї, вона активна на прогулянці, а частину часу спить.

Якщо малюк засинає, то довго носити його сплячим у сидячій позі не потрібно. Все одно він не сидить рівно. Він не ворушиться уві сні і не може міняти положення тіла. Навіть із «підтримкою» спинки не потрібно надавати сидячу позу дитині 3-4 місяців на всю прогулянку (а це може бути 2-3 години)».

Працюючи і з ергономічними рюкзаками, і зі слінгами, Аліна може сказати про вибір фізіологічної переноски: «Рюкзак – це формочка. Він може не підійти або дитині, або мамі, або обом. Слінг – універсальний. Він підходить всім, бо повністю пристосовується до дитини.

Рюкзак розподіляє вагу більше на стегна. Тому, якщо є якісь «жіночі» проблеми, то краще ним не користуватися. Також протипоказанням можуть бути неприємності з тазом, типу розходження, або сильний варикоз.

Це все не жорсткі протипоказання, звісно, але, скажімо так, ситуації, коли рюкзак носити небажано. В такому разі краще обрати слінг-шарф, слінг із кільцями або май-слінг – багато залежить від маминого запиту і стану її здоров’я.

Слінг-шарф розподіляє вагу максимально рівномірно на велику площу спини.

Май-слінг – це теж симетрична переноска, але в питаннях розподілення ваги відрізняється від шарфу, бо основну вагу дає на плечовий пояс і верхній відділ спини.

Слінг із кільцями – асиметричний, але дуже мобільний. Він швидко одягається, швидко знімається. А ще має чудове положення на стегні, яке забезпечує дитині максимальний огляд.

Тому треба дивитися на конкретну маму, чи нема у неї проблем зі спиною. А якщо є, то в якому місці. Щодо вибору переноски з точку зору дитини, то якщо ви зупинилися на ерго-рюкзаку, важливо, аби рюкзак-формочка малюку підходив.

Бо якщо не підходить, то досягти ідеальної фізіологічної пози буде майже неможливо. Окрім того, в місці застібання лямок тиск сильніший. Тому важливо, щоб спина була до нього готова, а значить маєте пам’ятати про вікові обмеження.

Але рюкзак одягається швидше за слінги, і це величезний плюс. І якщо сказати мамі, що слінг значно краще, а рюкзак не підходить, то вона, в результаті, рюкзак брати побоїться, а зі слінгом не захоче заморочуватися, і тому теж його не візьме... То хай краще носить в рюкзаку, ніж залишає дитину кричати у візочку. Або таскає на руках, перекошуючись і перевантажуючи собі спину.

Але завжди (!) обов’язково (!) треба слідкувати за фізіологічністю пози, і за тим, щоб і слінг, і рюкзак були гарно підтягнуті».

Що б мама не вибрала, а все ж краще носити, ніж возити. Тато, який носить дитину, відчуває свою відповідальність за маля, налагоджує контакт. Мама стає мобільнішою і, водночас, дає дитині відчуття близькості. І всі задоволені!

Автор: Настя Мельниченко

EmptyView