Як доглядати за новонародженим: поради для батьків Як доглядати за новонародженим: поради для батьків
Новонароджений

Як доглядати за новонародженим: поради для батьків

Ранкова гігієна – запорука продуктивного дня для малюка

Після пробудження малюка батькам необхідно здійснити догляд за очками, вушками та носиком малюка. Безпосередньо перед проведенням процедур мамі чи татові слід ретельно помити руки з милом або іншим гіпоалергенним засобом.

Очищення очей

Догляд за очима малюка слід здійснювати за допомогою ватного диска, змоченого в теплій кип'яченій воді. Протирати очі новонародженого потрібно від зовнішніх кутів до внутрішніх. Після очищення першого ока тампон рекомендується змінити на новий.

Зверніть увагу! Деякі діти страждають від підвищеної сльозливості очей. У таких випадках батькам під час протирання необхідно використовувати спеціальний настій з ромашки або календули.

Очищення носика

Догляд за носиком малюка також слід здійснювати щодня, оскільки слизова може забиватися, що перешкоджає нормальному диханню. Як показує статистика, більшість новонароджених страждають від фізіологічної нежиті, що проходить приблизно до 2-3 місяці життя.

Видалення рідини з носика потрібно виконувати за допомогою палички або м'якого джгутика. Сухий слиз оптимально очищається морською водою.

Зверніть увагу! Морська вода абсолютно безпечна для малюків та не викликає алергічної реакції. З її допомогою батьки можуть лікувати нежить та прочищати носик малюка.

Чистка вушних проходів

Ранкову гігієну вух потрібно виконувати не рідше одного разу на тиждень. Для очищення сірки батьки можуть використовувати змочені у воді ватні палички або диски.

Зверніть увагу! Не варто намагатися очистити слухові канали дитини. Занадто глибоке втручання може викликати пошкодження слуху.

Догляд за обличчям

Протирання обличчя – щоденна процедура, яка проводиться після прочищення носика та очей. Очищати обличчя немовляти потрібно змоченими в теплій воді ватними дисками. Обов'язковими зонами для щоденної гігієни виступають лобик, щоки та підборіддя малюка.

Інтимна гігієна

Підмивання статевих органів та сідниць дитини слід здійснювати щоранку. Гігієнічні процедури потрібно проводити за допомогою теплої води без мила. Витирати вже чистого малюка найкраще сухими серветками, оскільки використання рушників може викликати подразнення шкіри або алергічну реакцію.

Важливо! Після підмивання інтимних зон дитини батькам потрібно нанести крем в шкірні складки. Це дозволить мінімізувати роздратування від підгузків.

Догляд за пупковою раною

Перші кілька днів після народження малюка батькам слід приділити особливу увагу гігієні пупкової ранки. Для її промивання мамі чи татові потрібно підготувати тривідсотковий розчин перекису водню, зеленку та ватні палички.

Важливо! Зазвичай, пупкова ранка гоїться протягом десяти днів. Якщо нарив не проходить довше, батькам слід звернутися до педіатра.

Гігієнічні процедури, що проводяться протягом дня

Крім ранкової гігієни батькам важливо стежити за чистотою малюка протягом усього дня. В першу чергу мити дитину потрібно:

  1. Після походу в туалет «по-великому». Після кожного акту дефекації батькам обов'язково потрібно помити дитину. Своєчасна інтимна гігієна запобігає утворенню висипу та роздратування шкіри.

  2. Після зміни підгузка. Міняти підгузок необхідно після кожного акту дефекації або кожні 3-4 години. Не варто забувати про те, що між змінами гігієнічних засобів варто робити невеликі повітряні ванни. Подібний підхід дозволить знизити негативний вплив підгузка на ніжну шкіру малюка.

  3. Після годування. Кожен прийом їжі повинен супроводжуватися наступним прочищенням куточків рота та підборіддя малюка, оскільки засохла їжа може привести до молочниці або алергії.

Зверніть увагу! Не варто забувати і про регулярне підрізання нігтів. Занадто довгі нігті можуть стати причиною порізів та подряпин на шкірі малюка.

Окремої уваги заслуговує повноцінне купання дитини. Процедура не тільки дозволяє очистити шкіру малюка, але і покращує тонус його м'язів. Повноцінне купання рекомендується виконувати щодня.

Таким чином, новонароджені діти потребують регулярної гігієни. В першу чергу батькам слід потурбуватися прочищенням носових каналів, очей та пупкової рани. Також не варто забувати про гігієну вушних раковин та підстригання нігтів.

EmptyView