Відновлення після вагітності Відновлення після вагітності
До року

Відновлення після вагітності

Кровотеча після вагітності: це нормально?

Це цілком природне явище, відоме як лохиї. Це стається незалежно від того, чи Ви народили дитину природним шляхом або через кесарів розтин. Це спосіб позбавлення від надлишку слизу, плацентарної тканини та крові після народження. Це схоже на менструацію, але спочатку набагато важче.

Лохиї зазвичай починаються за кілька годин одразу після народження і зазвичай тривають два-три тижні. Але у деяких жінок це може тривати до шести тижнів. Якщо у Вас виникли проблеми або будь-який з наступних симптомів, то Вам треба звернутися до свого лікаря.

  • Аномально сильна кровотеча, використання більше однієї прокладки на годину.

  • Кров яскраво-червоного кольору чотири або більше днів після народження дитини, і кровотеча не припиняється, коли Ви лежите і відпочиваєте.

  • Поява великих згустків.

  • Ви відчуваєте запаморочення.

  • Ваше серцебиття прискорюється або стає нерівномірним.

Якщо у Вас є якісь із цих симптомів, у Вас може виникнути післяпологовий крововилив. Це зазвичай спричинено маткою, яка не згортається після народження. Через що вона продовжує кровоточити. Сімейний лікар Дункан Джефферсон радить: «Телефонні дзвінки є дешевими і можуть швидко допомогти вирішити будь-яку тривогу: вони також можуть допомогти визначити, чи слід негайно оглянути пацієнта або запевнити, що все в порядку». Не соромтеся звертатися за порадою, якщо маєте будь-які занепокоєння щодо кровотечі.

Якщо діагностується кровотеча, то, як правило, Вас лікують в лікарні за допомогою антибіотиків або невеликої процедури з видалення тканини, що залишилася. Проте, це відбувається лише в меншості випадків, але важливо, щоб Ви завжди були спокійні.

Практичні кроки, які жінки можуть здійснити для того, щоб впоратися з лохиями, включають в себе заготівлю прокладок до народження дитини. Вистачить двох або трьох пачок. Важливо, щоб Ви не користувалися тампонами щонайменше шість тижнів після народження дитини. Тампони можуть призводити до потрапляння бактерій до піхви та матки, викликаючи інфекцію.

Появу дискомфорту, який Ви можете відчути у зв’язку з цією кровотечею, д-р Джефферсон коментує так: «Кожен випадок відрізняється від іншого, і пацієнти повинні дотримуватися порад свого акушера-гінеколога, проте будь-який біль, що не полегшується простими засобами знеболювання або місцевим теплом, повинен відстежуватися».

Підказки щодо догляду за новонародженими

  1. Ніжне погладжування, звук «шшшш», погойдування колиски, музика або спів колискової часто допомагає заспокоїти дитину, що плаче.

  2. Тепла ванна і масаж животика заспокоює перед сном.

  3. Тримайте підгузники, рушники, серветки та змінний одяг неподалік завжди. Багато новонароджених не люблять переодягання, тому, якщо Ви пришвидшите цей процес, це допоможе зробити його менш стресовим для всіх.

EmptyView