Поради для вашого першого запливу Поради для вашого першого запливу
До року

Поради для вашого першого запливу

Ви можете почати навчати вашу крихітку деяких азів плавання навіть у ранньому віці 6-ти місяців, але більшість фахівців радять зачекати до першого дня народження дитини, перш ніж приступати до занять. Хороша новина – вам просто потрібно освіжити пам'ять вашого малюка, адже він провів 9 місяців у навколоплідних водах у материнському лоні і вже має інстинктивні навички.

Плавання чудово підходить для карапузів, оскільки може дати їм таку незалежність, якої вони, напевно, ще не відчували. У воді вони майже невагомі і можуть досхочу рухати своїми ручками й ніжками, не боячись упасти. Навчання маляти азів плавання також може дійсно зблизити Вас і вашу дитину. Від організованих занять з тренером слід утриматися, доки дитині не виповниться 4 роки (так радить Американська асоціація педіатрів). Навчити малюка основам плавання – це також хороша ідея з точки зору безпеки. Будь-які випадковості у басейні можуть обернутися трагедією для непідготовлених плавців. Якщо Ви плануєте навчати дитину основ плавання у громадському басейні, намагайтеся йти туди не в години пік, оскільки малюки можуть нервувати там, де багато незнайомих людей і шуму.

Навчання азів плавання

Перша навичка, яку ви можете прищепити своїй дитині, – це впевнено і вільно почуватися у воді. Це хороша відправна точка для будь-якої програми навчання плавання. Ви можете почати робити це задовго до походу в басейн, привчаючи малюка до води тривалими хлюпаннями у ванні. Якщо ваша дитина достатньо велика, бігання під бризками газонних поливалок також може принести купу веселощів і допоможе їй комфортніше почувати себе з водою. Як тільки ваш малюк призвичаїться до води, заохотьте його спробувати занурити голову у воду (якщо він достатньо дорослий для цього).

Цей момент часто може стати вирішальним у процесі раннього навчання плавання. Якщо вашій дитині сподобається занурювати голову у воду, далі вам слід показати їй, як пускати бульбашки – це не дозволить воді потрапити у ніс і рот вашого маляти. Чудовий спосіб навчити цього – купити у найближчому копійчаному магазинчику мильні бульбашки і показати дитині, як їх видувати. Продемонструйте на власному прикладі, як пускати бульбашки: глибоко вдихніть, опустіть нижню частину обличчя під воду і видуйте повітря з рота, щоб створити бульбашки у воді. Заохочуйте малюка пускати бульбашки під водою, наслідуючи вас.

Триматися на воді – це наступне, чому Ви повинні навчити свого малюка. Це дуже важливе вміння, адже воно дає можливість дитині втриматися на поверхні води, якщо вона випадково потрапить на глибину під час плавання або впаде у басейн. Хороший метод для початку – це попросити малюка уявити, що він лежить на своєму ліжечку, але в басейні. Покладіть дитину у басейні на спинку, підтримуючи їй голову. А коли дитина звикне до відчуття лежання на воді, повільно приберіть руки, і вона триматиметься на воді самостійно.

Різні гребки для різних малюків

Можливо, ваш малюк зараз ще й не готовий опанувати техніку плавання батерфляєм або на спині, але ви все ж можете закласти гарну основу на майбутнє, навчивши його деяких основних рухів і положень. Одна з перших речей, які необхідно освоїти – це сильний удар ногами. Ненав’язливо спрямуйте дитину до бортика басейну. Нехай вона візьметься за нього, і ви зробіть те ж саме. А потім затійте змагання: хто здійме більші бризки, б’ючи воду ногами (Примітка: заради щастя вашого малюка дозвольте йому перемогти). Повторюйте і практикуйте цю гру якомога частіше, поки дитина не досягне вправності.

Кроль (також відомий як фрістайл) є одним з найлегших для опанування стилів плавання. Перше, що потрібно зробити – це навчити вашого малюка лежати животиком на воді. Нехай він спробує просунутися вперед, рухаючи руками, немов вітряк крилами, і ногами, наче ножицями. Координувати дихання з гребками досить важко, і може статися так, що у вашого малюка це вийде лише після тривалої практики. Плавання на спині дуже подібне до плавання кролем, хіба що ви вчите дитину робити гребки, лежачи на спині. Це може виявитися непросто, адже діти не мають уявлення, куди вони пливуть, тому було б непогано утриматися від цього стилю плавання, доки у вас на руках не опиниться справжній маленький Іхтіандр.

Брас і батерфляй потребують більш серйозної техніки плавання і скоординованих рухів, тож опановувати ці стилі, ймовірно, варто лише тоді, коли ваш малюк почуватиметься у воді, немов справжня риба, і матиме більший рівень координації рухів.

Основні навички плавання допомагають малюкам відчувати більшу впевненість у своїх силах і зменшують їхню залежність у басейні від плавальних засобів. Більшість дітлахів у своєму житті рано чи пізно опиниться біля якоїсь водойми. Отримання базових навичок плавання дасть можливість дитині залишатися в безпеці у воді та почуватися більш безпечно біля ставків та басейнів. Звичайно, незалежно від того, наскільки гарно ваші діти уміють плавати, ви ніколи не перестанете уважно стежити за ними поблизу води, адже нещасний випадок може статися в одну мить, і його потрібно уникати за всяку ціну.

EmptyView