Чому виникає пупкова грижа у новонароджених? Чому виникає пупкова грижа у новонароджених?
До року

Чому виникає пупкова грижа у новонароджених?

Причини виникнення грижі та фактори ризику

Причинами формування хвороби у малюка виступають відразу кілька факторів. Як показує практика, в більшості випадків грижа у дитини з'являється непомітно і протікає без будь-яких симптомів. Однак, при наявності таких додаткових факторів захворювання може перейти в гостру форму:

  1. Помилка медичного персоналу. Найбільш частими видами лікарської помилки прийнято вважати: неправильне перев'язування пуповини, слабку фортецю вузлика та нестерильність процедури.

  2. Підвищений тиск на пупок новонародженого. При наявності у малюка кольок або проблем зі випорожненням на пупкове кільце виникає істотний тиск, що сприяє утворенню грижі.

  3. Надривний крик малюка. Під час плачу та крику новонароджений напружує черевні м'язи, в результаті чого виникає додатковий тиск на незміцнілий пупок.

  4. Фізіологічні особливості. Фахівці стверджують, що пупкова грижа є у більшості людей. Причому у деяких вона не проявляється протягом усього життя, а в окремих випадках починає турбувати людину вже з самого раннього віку.

Статистика показує, що до даного захворювання найбільш схильні дівчатка, недоношені діти та новонароджені, що мають вроджену схильність. Останній фактор можливо встановити ще під час вагітності за допомогою ультразвукового дослідження.

Способи виявлення пупкової грижі

Головний симптом наявності захворювання – це зміна виду та форми пупкової області. При розвитку хвороби пупок починає незначно випирати, збільшуватися та виглядати неприродно. Додатково, при огляді новонародженого в вертикальному положенні, грижа проявляється у вигляді випнутого вперед пупка.

Діагностика грижі медичними фахівцями

При появі перших симптомів захворювання рекомендується негайно показати дитину кваліфікованому педіатрові. Досвідчений фахівець може визначити наявність проблеми під час першого огляду.

Характерними ознаками наявності захворювання виступає ослаблений передній черевний прес та випнутий пупок. Дані відхилення діагностуються лікарем-педіатром за допомогою найпростішої пальпації. Якщо у лікаря є підозри на розвиток пупкової грижі, він може призначити УЗД. Дана процедура є абсолютно безпечною як для новонароджених дітей, так і для дорослих.

Остаточний висновок про розмір та небезпеку грижі формується на підставі наступних аналізів:

  • посів;

  • загальне дослідження крові, сечі, калу;

  • копрограма.

Лікування пупкової грижі у новонароджених

У більшості випадків грижа, що виникає в області пупкового кола у малюків, проходить сама собою, без необхідності додаткових зусиль з боку батьків та лікарів. Але часом для лікування захворювання призначається спеціальний масаж, що складається з декількох простих вправ, для цього:

  1. Покладіть дитину на спинку.

  2. Виконуйте кругові рухи руками в області виникнення грижі. Додатково дана вправа сприяє поліпшенню роботи шлунка та нормалізує випорожнення малюка.

  3. Погладжуйте живіт новонародженого, злегка натискаючи на передній черевний прес.

  4. Переверніть малюка на живіт та зробіть масаж спини. Рухи повинні супроводжуватися легким натисканням.

Замість масажу батьки можуть здійснювати лікування за допомогою гімнастичних вправ на м'ячі. Такі заняття дозволять значно зміцнити м'язи черевної області дитини та не допустити подальшого розвитку захворювання.

Важливо! Деякі фахівці рекомендують лікувати грижу за допомогою заклеювання пупка пластиром. Даний метод є досить ефективним, однак для отримання найкращого ефекту необхідно застосовувати спеціальний бактерицидний пластир.

На жаль, простих маніпуляцій не завжди достатньо для сприятливого усунення пупкової грижі. Якщо захворювання розвивається стрімко, педіатри рекомендують застосувати оперативне лікування з подальшим використанням бандажа для підтягування м'язів черевної області.

Таким чином, пупкова грижа – це досить поширене серед новонароджених захворювання. У деяких випадках грижа проходить без додаткових зусиль, а часом для лікування хвороби необхідно проводити масаж або гімнастичні заняття.

EmptyView