Проколоти вуха дитині: коли і навіщо? Проколоти вуха дитині: коли і навіщо?
До року

Проколоти вуха дитині: коли і навіщо?

Чи потрібно проколювати вуха дитині?

На це питання можуть відповісти лише її батьки. Якщо в сім'ї прийнято, що дівчатка носять сережки з дитинства і їм дарують подібні прикраси на свята, то й питання про потрібність проколювання вух у цій сім'ї не стоїть, батьки тільки вирішують – коли і як це зробити краще. Зате в інших сім'ях дівчатка можуть отримати перші сережки лише в чотирнадцять чи шістнадцять років, і це так само буде нормально. Ніякої необхідності проколювати вуха саме в ранньому віці, по суті, немає. У народі побутує думка, що малята швидко забувають біль, і у них проколи заростають швидше, ніж у дорослих. Але насправді – це все індивідуальний фактор, що залежить від здоров'я і нервової системи дитини. До того ж, зайвий переляк для дівчинки, яка не розуміє, що з нею відбувається, зовсім не піде їй на користь.

Коли краще проколоти вуха дівчинці? Вік дитини і пора року

Деякі мами вважають, що найкраще проколоти вуха ще в перші місяці життя, коли дитина ще не достатньо вправна, щоб витягти прикрасу з мочки. Це раціональний підхід, але тут слід подумати – чи не заважатимуть сережки догляду за малям? Адже вушка у новонародженої дівчинки крихітні. І в цьому випадку потрібно підбирати дуже маленькі і легкі вироби. У більш старшому віці, коли дитина вивчає своє тіло, крихітка вже зможе потягнути за сережки і порвати мочки своїх вух. А якщо проколи будуть запалюватися, то постійне торкання вушок руками, може привести до занесення в них інфекції. У віці близько трьох-п'яти років дівчинка може вже сама захотіти проколоти вушка. П'ятирічній модниці вже зрозуміле поняття «потерпіти», і вона зможе спокійно перенести легкий біль від проколу, а потім – процедури по догляду за ним. Лікарі рекомендують вибирати для проколу вух прохолодну, але не холодну пору року. Тому для походу в косметичний кабінет підійде осінь або весна, коли ще або вже не потрібно носити шапки, але немає спеки і пилу. Головні убори можуть зачіпати сережки, а спекотна погода може затягнути заживання ранки. Крім того, дитина повинна бути абсолютно здоровою і мати позитивний настрій. Не варто проколювати вуха застудженій дитині, перед плановими щепленнями або перед поїздкою або подорожжю. Якщо ви плануєте відпочинок на морі або збираєтеся почати ходити до басейну, то краще або відкласти цю косметичну процедуру або провести її через місяць або півтора після закінчення сезону. Оскільки лікарі не рекомендують купання в громадських місцях і відкритих водоймах до остаточного загоєння мочок вух.

Як правильно проколювати вуха дитині і як доглядати за вушками?

Найкраще, якщо це зробить фахівець у спеціальному салоні або косметичному кабінеті з використанням стерильних інструментів. Перші сережки повинні бути зі спеціального гіпоалергенного металу. Носити їх потрібно до повного заживання мочок вух, що може тривати місяць або два. Догляд за проколами полягає в протиранні раз чи двічі на день ранки дезінфікуючим засобом і легкого провертання сережок у вушку. Старайтеся не мочити сережки, збирати в хвіст довге волосся дівчинки і стежити за тим, щоб вона не чіпала руками свої нові прикраси. Дитина повинна носити одяг, який не потрібно надягати через голову, як-от светри з вузьким горлом, що можуть травмувати і навіть надірвати мочки вух. Також лікарі рекомендують часто прати і прасувати наволочку на подушці дитини, поки вушка загоюються, щоб там не скупчувалися мікроби. Якщо проколи довго не заживають, сильно наривають і заважають дитині, то краще за все дістати сережки і показати ранки лікареві. Можливо, в ранку потрапила інфекція, яку потрібно пролікувати серйознішими методами, ніж просто спиртом. Крім цього у дітей, як і у дорослих, може бути алергія або несприйняття чужорідного металу. Часто погано заживають проколи, в які відразу поставили срібні або золоті сережки. У цьому випадку можна спробувати змінити прикрасу на виготовлену з спеціального металу. А можливо, потрібно дати вушкові відновитися і через деякий час зробити новий прокол. Не потрібно думати, що вуха все ж таки загояться, якщо через місяць не видно прогресу в цьому напрямку, – оскільки дитина може отримати стрес. Адже досвід постійного болю і джерела дискомфорту нікому не йде на користь. А крім цього, можуть залишитися шрами на шкірі або прокол може сильно розтягнутися, що буде некрасиво.

EmptyView