Поради щодо сну малюка Поради щодо сну малюка
До року

Поради щодо сну малюка

Вам ніколи не здавалося, що ваша дитина єдина у світі не вміє лягати спати? Ви запитуєте себе: «Що я роблю не так?», «Що ще я можу спробувати?», А головне: «Коли я зможу піти спати?»

Якщо це схоже на вас, то ви точно не одні. Малюки часто перетворюють процес вкладання у ліжко в довгий затяжний роман, залишаючи батьків виснаженими та сповненими сумнівів щодо себе. Незважаючи на те, що це може звучати дуже легко, насправді доведення вашої дитини до стану, коли вона засинає і спить, може зайняти більшу частину вашого часу. Не звинувачуйте себе, якщо ваша дитина годинами не може заснути або відмовляється влягтися. Відверто кажучи, то ваш вплив на те, коли діти лягають спати і як довго вони сплять, є незначним, і не завжди може знаходитися під вашим безпосереднім контролем. Немовлята мають власні програми та схеми поведінки, які, на краще чи на гірше, включають сон.

Окрім того, що ви вже робите, спробуйте наступне:

  • Зазвичай немовлята на першому місяці життя мають передбачувані режими годування та сну. Вони часто легко заспокоюються і лягають спати під час годування або коли їх обіймають. Насолоджуйтесь цими першими днями і розглядайте час сну вашого малюка як можливість відпочити та відновитися після народження дитини.

  • Немовлята можуть лякатися, прокинувшись, і їм потрібні обійми, щоб почуватися захищеними та в безпеці. Спробуйте сповити дитину мусліновим або легким бавовняним покривалом. Це допоможе стримати рефлекс здивування дитини та утримати її на спині під час сну.

  • У віці приблизно від 6 до 10 тижнів діти часто бувають більш активними та неспокійними. Ваша дитина може плакати декілька разів на день, і вам, можливо, доведеться вдаватися до більш активного втішання та заспокоєння, ніж коли вона лише народилася.

  • Тепла ванна з наступним масажем животика за годинниковою стрілкою часто допомагає дитині заспокоїтися і почуватися більш розслабленою. Тепла тканинна маска для обличчя над животиком під час ванни допомагає дитині не відчувати себе настільки відкритою та вразливою.

  • Якщо у вашої дитини, здається, болить животик, спробуйте порухати ногами як на велосипеді та обережно піднести коліна до грудей. Ці рухи часто допомагають проходженню газів або калу. Говоріть зі своєю дитиною під час цього процесу і заспокоюйте її.

  • Звертайте увагу на ознаки втоми вашої дитини. Вони повідомлять вам, коли дитині потрібно лягти спати. Позіхання, мруження і зіщуленість обличчя, апатія та небажання гратися — все це класичні ознаки.

  • Втомлені, нагодовані та сонні немовлята зазвичай сплять довше, навіть, якщо вони ще не сплять, коли їх кладуть в ліжечко. Немовлята, яких змушують до сну, а потім кладуть їх у ліжечка, часто прокидаються через 20 хвилин, коли вони переходять у фазу легкого сну.

  • Намагайтеся з народження привчати дитину засинати в ліжечку. Якщо вона навчиться, що тут треба влаштовуватися спати і прокидатися, то це допоможе уникнути непорозумінь.

  • Намагайтеся не годувати дитину перед сном. Якщо дитина буде асоціювати годування із заспокоєнням, то може покладатися на нього, щоб заснути. Сонні немовлята не їдять так добре, як у бадьорому стані, тож легко ввійти в цикл перекусів, а потім і сну.

  • Найбезпечніше місце для сну протягом перших 12 місяців життя вашої дитини — у власному ліжечку біля вашого ліжка.

  • Багато батьків дотримуються ритуалів створення атмосфери безпеки, коли заспокоюють своїх малюків. Це можуть бути колискові, читання молитви, цілування малюка або навіть порядок підготовки до сну. Ці маленькі звички визначають нашу унікальність і формують ранні зразки сімейної поведінки.

  • Багато немовлят люблять смоктати соску, коли заспокоюються. Це не є проблемою, якщо ваша дитина не прокидається щоразу, коли соска випадає з рота.

  • Слінги та нагрудні сумки — це хороший спосіб для батьків бути зі своєю збудженою дитиною поруч, звільнюючи при цьому свої руки. Переконайтеся, що ваша дитина добре прив'язана ремінцем, а слінг правильно прикріплений, щоб уникнути нещасних випадків.

  • Немовлята, які не схильні засинати в ліжечках ліжечках, часто люблять, коли їх катають у колясці або кладуть у крісло-гойдалку. Повторювані плавні рухи допомагають приспати неспокійних дітей. Бувають випадки, коли єдиним варіантом стане заколисування дитини заради сну усієї сім'ї. Але це нормально, за умови, що не відбувається постійно. Постарайтеся позбутися відчуття, що ви зробили щось не так та не налаштовуйтесь на негатив.

  • Немовлята, які хвилюються та плачуть, часто потребують батьків, щоб ті допомогти їм заспокоїтися. Малюки не можуть регулювати свої емоції без підтримки, і вони повинні почуватися в безпеці та захищеними, перш ніж вони зможуть заснути.

  • Немовлята обожнюють, коли їх заколисують перед сном, і очевидне місце для цього — на руках у батьків. Однак, якщо вони навчаться засинати лише після заколисування, то прокидань неможливо буде уникнути при перекладанні в ліжечко.

EmptyView