Прикорм для дитини на штучному вигодовуванні Прикорм для дитини на штучному вигодовуванні
До року

Прикорм для дитини на штучному вигодовуванні

Коли починати давати дитині продукти?

Ще з трьох місяців дитині дають пару разів на день декілька краплин яблучного соку, але сам прикорм вводять у віці між 4 і 5 місяцями. Починають з овочевого пюре, яке дають зазвичай перед денним годуванням, стартуючи з кількості – половина чайної ложки. Потроху малюк зрозуміє, як правильно їсти з ложки.

Поступово потрібно збільшувати кількість пюре, щоб приблизно за два тижні вийти на повну порцію. За один раз давайте тільки один продукт і стежте за реакцією малюка на нього. Проблеми з животиком, висип і дерматит підкажуть вам, що цей вид прикорму вводити ще рано або не потрібно.

Чим годувати маля?

У перший місяць введення прикорму малюкам добре давати кабачок, зелений горошок, гарбуз, цвітну капусту і трохи картоплі. Каші без глютену пропонують після півроку, а з восьми місяців можна вівсянку і манку. Потрібен і сир, як джерело білка, але не більше 30-50 гр. і не раніше шести місяців.

М'ясо дають так само у вигляді пюре, а після 8-9 місяців, як фрикадельки і парові котлети. Яйце вводять з жовтка – в кількості не більше горошинки, доводячи поступово до четвертинки. З шести місяців малюку можна іноді погризти сухарики, яблука, моркву. Але спочатку потрібно готувати такі фрукти і сирі овочі у вигляді кашки. Коров'яче молоко краще замінити сумішами і ввести в раціон не раніше року. З 7-8 місяців готують кілька разів на тиждень рибу і пригощають дитину кефіром або домашнім йогуртом.

Якщо є проблеми з травленням

Найбільш поширеною проблемою після введення прикорму є запор. Його викликають різні причини, але головні з них – це недолік рідини, занадто швидке введення прикорму в великому обсязі і алергічні реакції. У разі запору давайте дитині тільки овочеві або фруктові пюре і кисломолочні продукти.

Слідкуйте за тим, щоб малюк отримував достатню кількість рідини. Якщо проблема серйозна, можна поставити свічку або дати дитяче проносне, але краще обійтися сливовим пюре або вівсянкою. Заберіть на деякий час з раціону м'ясо, сир, рисову кашу, моркву та випічку. Не змішуйте продукти, щоб відстежити, на який з них у дитини виникають проблеми.

Наталя Блок

EmptyView