Дрібна моторика дітей до року: корисні вправи Дрібна моторика дітей до року: корисні вправи
До року

Дрібна моторика дітей до року: корисні вправи

Пальчикові ігри, масаж долоньки та пальчиків

Всім відома потішка про сороку-ворону, яка «кашку варила і діток кормила», – корисна вправа для дитячих пальчиків. Промовляючи слова, потрібно водити своїми пальцями по дитячій долоньці круговими рухами (так сорока варить кашу), а потім переходити до пальчиків окремо і загинати кожен по черзі на словах: «Цьому дала». На п'ятому пальчику сказати, що сорока-білобока цьому не дала і легенький потрясти за пальчик. Робіть масаж дитячих долоньок, зачитуючи різні забавлянки.

Ладоньки

Спершу покажіть дитині, як плескати в долоні. Можна приурочити оплески до події або вчинку, щоб у малюка склалися асоціації. Наприклад, плескаємо, коли хтось молодець. Візьміть у свої долоньки дитячі та аплодуйте разом. А далі можна переходити до гри «ладоньки-ладоньки». Подібні ігри вчать розпрямляти пальчики, плескати своїми та долоньками один одного.

Пальчиковий театр

Ляльковий або пальчиковий театр, герої якого одягаються на пальці рук, можна купити готовий. Досить просто зробити такі маленькі фігурки-ковпачки з паперу, потрібно лише роздрукувати і прикрасити шаблони. Героями вибирайте людей або тварин, одночасно малюк вивчить назви різних звіряток. Спершу ви одягаєте міні-героїв на свою руку і розповідаєте історію, потім переодягаєте ковпачки на дитячі пальчики.

Пальчикові фарби

Для забав з фарбою потрібно заздалегідь підготувати простір, наприклад, застелити підлогу на кухні щільною клейонкою, залишити на дитині лише підгузник, не зайвим буде переодягнутися в одяг, який не шкода забруднити. Малювати долоньками можна на ватмані або білому папері формату А4. Мочити у фарбу можна дитячі пальчики окремо або навіть розфарбовувати дитячу долоньку пензликом. Головне, стежте, щоб дитя не тягнуло різнокольорові пальчики до рота.

Читаємо книжки, перегортаємо сторінки

Для малят більше підійдуть м'які книжки для ванни, які часто бувають з пискавкою або книжки з щільного картону. Дитина навчиться не лише брати книги в руки, перегортати сторіночки, але і спробує їх на зуб, навчиться кидати. Розвиваючі та саморобні тканинні книги пробуйте на міцність, щоб всі дрібні деталі (наприклад, ґудзики, кнопки, очі тварин) були надійно пришиті або приклеєні.

Розвиваючі дошки, бізіборди

Ідея такої корисної іграшки належить Марії Монтессорі, саме італійський педагог придумала, що якщо помістити різні побутові та підручні засоби на стенд, то ігровим методом можна стимулювати логіку і кмітливість. Можна купити готові варіанти бізібордов або самостійно зробити цікавий куточок на стіні, фанері колись заборонених для карапузів речей.

Для саморобної розвиваючої дошки найчастіше використовують швацьку, меблеву і будівельну фурнітуру. Маленьким дослідникам точно сподобається вивчати дерев'яні рахівниці, годинникові циферблати, телефонні диски, коліщатка, дзвінки, вимикачі. Навіть старий пульт від телевізора або клавіатуру від комп'ютера можна використати для розвитку дрібної моторики.

Не забувайте, що займатися малюк повинен під контролем дорослих.

Вікторія Дідок

EmptyView