Читаємо дітям Читаємо дітям
Від року до трьох

Читаємо дітям

Читання нашим дітям є однією з радощів батьківства. Це може бути такий особливий період і прекрасний спосіб якісно провести час одне з одним. Читання дітям допомагає формувати їхній словниковий запас, уяву, грамотність і загальні мовленнєві навички. Читання має бути так само пріоритетним, як харчування та здоров'я, хоча, на жаль, багато сімей цим часто нехтують через заклопотаність.

Виділення часу, щоб почитати нашим дітям щодня принесе неоціненну користь не лише в короткостроковій перспективі, але й у майбутньому. Діти, яким читають, зрештою більш ймовірно так само читатимуть власним дітям.

Стільки всього, що ми робимо як батьки, передається нашим дітям. Книги зазвичай є тими речами, до яких ми емоційно прив'язуємося, тому що пам'ятаємо емоції, які вони викликали в нас, коли ми були маленькими. Улюблені книжки дитинства легко згадуються, і як батьки ми часто хочемо викликати ті ж приємні емоції, ділячись улюбленими книжками сім’ї.

Дослідження показують, що дітям потрібно «прочитати» тисячу книжок, перш ніж вони підуть до школи. Звичайно, що вони не зможуть зробити це самостійно, але якщо їм щодня читатимуть щонайменше одну книгу принаймні п'ять хвилин, то їм вдасться досягнути цієї мети.

Чому так важливо читати дітям?

Дітям потрібно навчитися пов'язувати надруковане зі значенням. Ті чорні лінії, крапки та кола на сторінці насправді щось означають. Але щоб повністю зрозуміти, що означають букви, необхідні сотні годин занять.

Друковані слова оточують нас скрізь. Кожне суспільство покладається на те, що його мова передаватиметься словом і друком. Дорослі, які мають проблеми з грамотністю, часто стикаються з труднощами, оскільки більшість нашого повсякденного функціонування залежить від вміння читати. Грамотність починається з народження.

Коли варто починати читати дитині?

Якщо дитина не почала читати до свого першого дня у школі, то це майже занадто пізно.

  • Корисно читати дитині, коли вона ще у вашому утробі. Звук вашого голосу допоможе мозку вашої дитини будувати нервові шляхи та зв'язки з кожним нейроном.

  • Читання також допомагає встановити емоційний зв'язок на все життя. Якщо ви звикли читати дитині до її народження, то після народження вам буде легше її продовжувати.

  • Читання дитині під час вагітності — це чудовий спосіб для батька також встановити зв'язок зі своєю дитиною. Глибина його голосу буде відрізнятися від вашого, але це буде знайома присутність до моменту народження вашої дитини.

  • Стежте за рухами вашої дитини, коли ви читаєте. Часто батьки очікують реакцію на голос, і такий відгук може бути справді позитивним знаком того, що ваша дитина може вас чути.

З самого народження читання може бути щоденним ритуалом, який приноситиме задоволення вам обом. Незважаючи на те, що ваша дитина не зрозуміє, що ви говорите, вона підхоплюватиме тон та інтонацію вашого голосу. Коли дорослі читають немовлятам та дітям, вони передають повідомлення «ти важливий», що є одним із найбільш сильних тверджень, які ми можемо дати як батьки.

Як найкраще читати дитині?

  • Не потрібно занадто сильно думати над тим, щоб читати дитині «якнайкраще» чи «правильно». Поки ви проявляєте певний ентузіазм і залучені в історію та розповідь, то це вже чудовий початок.

  • Подумайте про інтонацію та висоту голосу. Більшість батьків автоматично читають співучим голосом із наголосом на деяких голосних та словах.

  • Багато дитячих книжок мають повтори та ритм в своїх розповідях. Якщо в сюжеті є гумор, підхопіть його і спробуйте допомогти своїй дитині його побачити.

  • Не думайте, наче вам потрібно суворо дотримуватися сюжетної лінії. Автори дитячих книг хочуть, щоб батьки час від часу відривались від історії та переходили до власних маленьких оповідей. Наприклад, можна запитати свою дитину: «Як ти думаєш, що там робить цей собака»? І продовжуйте відповідно до відповіді дитини.

  • Розслабтеся на ліжку, дивані чи килимку на подвір'ї, де б ви почувались фізично комфортно, щоб зосередитися на читанні якомога довше.
    Використовуйте міміку під час читання. Ваші очі та рот розказують історію так само, як і ваш голос. Якщо вам нудно і ви вважаєте читання тягарем, то, скоріше за все, це саме відчує і дитина.

  • Обирайте книжки, які сподобаються вам обом. Діти часто хочуть, щоб їм читали одну й ту ж історію знову і знову. Причини цього досить прості: їм подобається безпека знання того, що станеться, і, як і ми, вони просто віддають перевагу одним речам над іншими. Хоча це приємно для наших дітей, читати одну і ту ж книжку 100-й раз досить нудно для батьків. Намагайтеся заохочувати свою дитину бути відкритою до інших книжок і переконайтесь, що в домі регулярно з'являються новинки.

  • Дорослим варто пам'ятати, що вміння тримати книжку правильно, читати зліва направо, перегортати сторінки по черзі та розуміння того, де знаходиться початок, середина та кінець книги, є навичками, які потрібно опанувати. Тож покажіть приклад, як правильно тримати та користуватися книжками.

  • Намагайтеся не перебільшувати або надмірно не підкреслювати свій тон. Якщо це здаватиметься вимушеним, ваша дитина це зрозуміє і відчує. Це також зменшить ефективність у тих випадках, коли наголос дійсно виправданий, наприклад, під час кульмінації історії.

Коли варто припинити читати своїй дитині?

Зазвичай батьки перестають читати своїм дітям, коли їхнє чадо може читати самостійно. Шкода, бо таке читання має безліч переваг, хоча загалом не є батьківським обов'язком. Деякі сім'ї обирають один вечір на тиждень, коли вимикають телевізор, сидять разом, а хтось із батьків читає вголос для решти родини.

Продовжуйте читати своїй дитині, поки це не перестане приносити задоволення вам обом. Адаптуйте те, що читаєте до віку дитини та шукайте більш пригодницькі історії, які викликають енергійне очікування та, скоріше за все, зацікавлять дітей. Одним із способів активізувати їхню участь, це припинити читати в кінці розділу, де сюжетна лінія призупиняється, а продовження ще не розгортається.

Коли найкраще читати дитині?

  • Найкращий час для читання дитині тоді, коли ви обоє розслаблені і нікуди не поспішаєте.

  • Потрібно розглядати читання як задоволення, а не обов'язок. Якщо батьки вважають читання своїм дітям ще одним обов'язком, який потрібно пережити протягом напруженого дня, то їхні діти це відчують.

  • Читання дітям вголос потрібно сприймати як спокійне, приємне та розслаблююче заняття. Тож дуже важливо отримувати від цього задоволення та бути позитивно налаштованим, коли ви збираєтеся читати.

  • Багато батьків роблять читання частиною ритуалу перед сном. Можна починати з самого народження, під час годування та ігор.

  • Читати можна в будь-який час дня чи ночі, та в будь-якому місці. Прагніть перетворити це у звичку і нехай читання стане одним із ваших щоденних занять із дітьми.

Що потрібно шукати у книжках для дітей?

  • Немовлята люблять простоту та різнобарвність у більшості речей, зокрема книжках. Яскраві основні кольори з великими зображеннями впізнаваних предметів, таких як тварини, предмети побуту, обличчя та іграшки — все це підходить.

  • Книжки з картону чи тканини рідше пошкоджуються і є більш довговічними для найменших.

  • По мірі дорослішання дітей розумним рішенням стане показувати їм книжки, з якими потрібно поводитися обережніше.

  • З книжками із пластиковим покриттям можна погратися у ванні, де вони мають здатність утримувати увагу трохи довше.

  • Ключове повідомлення полягає в тому, що дітям потрібно бачити книжки у всіх закутках дому: спальні, ванній кімнаті, вітальні й навіть на вулиці. Адаптуйте книгу до навколишнього середовища, і тоді діти навчаться сприймати читання та книжки як частину свого життя.

  • Автори деяких дитячих книг вирізняються серед решти, і в їхні книги справді варто інвестувати.

  • Бібліотекари та співробітники спеціальних дитячих книгарень нададуть вам безліч інформації про книги та авторів, які відповідають віку дитини.

  • Не забувайте про важливість журналів із малюнками, газет і навіть рекламних текстів у бібліотеці вашої дитини. Вони виграють вже від того, що дізнаються про те, що друковані слова бувають різних форм і шрифтів. Великі літери, малі літери, курсив і жирний шрифт слід приймати як різноманітні види літер, які мають однакове значення.

Що ще я можу зробити?

  • Якщо ви не записані до місцевої бібліотеки, тоді вирішіть це питання. Коли дитина стане дорослішою, запропонуйте разом записатися до бібліотеки. Підіть разом у бібліотеку, перейдіть до розділу дитячих книг і разом виберіть книжки, які, на вашу думку, їм сподобаються.

  • Даруйте книги на дні народження, Різдво та інші свята. Особливі книжки для особливих випадків сприяють вихованню любові до читання та асоціації з тим, що книги потрібно цінувати.

  • Прагніть виховувати повагу до книг у своїх дітей. Якщо ставити книжки на полиці, не загортати і не згинати їх, не розривати сторінки і взагалі, з турботою ставитися до книжок, то це дасть зрозуміти наскільки вони важливі.

  • Спробуйте кілька аудіо книг – вони подобаються багатьом. Для дітей старшого віку, які можуть концентруватися трохи довше, прослуховування таких книжок стане чудовим способом розслабитися.

  • Приєднайтесь до книжкового клубу та інвестуйте час та енергію у власне читання. Дослідження показують, що батьки, які читають самі, є грамотними та читають з різних засобів масової інформації, таких як книги, журнали та веб-сайти в Інтернеті, позитивно впливають на ставлення до грамотності своїх дітей. Хлопчикам особливо важливо бачити, як читає батько.

  • Будьте відкриті до нових технологій, які змінюють наші нинішні уявлення про тексти. Електронні книги та Інтернет-книги – це шлях у майбутнє. Незважаючи на те, що віртуальні книги навряд чи замінять друковані видання, вони все ж мають право на місце вдома поряд з іншими книгами.

  • Переконайтеся, що ваша дитина може з легкістю отримати доступ до своїх книжок. Важливо мати книжкову шафу або полиці для книг на рівні росту дитини. Діти старшого віку повинні відчувати певний контроль над тим, що і коли читати. Якщо батьки контролюватимуть вибір книжок вдома, то це обмежуватиме можливості дітей.

  • Пісні та віршики теж тісно пов'язані з опануванням читання.

EmptyView