Комплекс вправ для дітей Комплекс вправ для дітей
Від року до трьох

Комплекс вправ для дітей

Про користь фізкультури для дітей давно відомо, тим більше що фізкультура — це не просто низка вправ, а спосіб життя, що дозволяє людині зберігати і зміцнювати своє здоров'я. Допомагати дитячому організму гармонійно рости за допомогою фізичних вправ дуже легко — треба просто активно бавитися з дитиною.

Вправи для розминки

Якщо дитина щойно вчиться ходити

Стоячи на підлозі, малюк тримається за опору. Дорослий манить до себе дитину яскравою іграшкою. Змінюйте напрями ходьби дитини, відходячи то в один, то в інший бік, стимулюючи розвиток орієнтації в просторі.

Ходьба «вузькою доріжкою»

Спершу позначте на підлозі (вдома за допомогою вервечок, стрічок, шаликів, деталей конструктора) або на асфальті (на вулиці крейдою або паличками) доріжку завширшки близько 30 см. Завдання дитини — зберігаючи рівновагу, самостійно пройти доріжкою. Надалі завдання можна ускладнювати: пропонувати пробігти, пострибати на двох або на одній нозі чи звузити доріжку (20 см, потім 10 см). Можна також ходити, наступаючи на вузьку палицю або скручений у ковбаску витягнутий шалик.

Ходьба боком

Запропонуйте дитині пройти боком між двома диванними подушками або стільцями, поставленими спинками один до одного. Тренуйте вміння ходити приставними кроками однаково добре в обидва боки.

Ходьба і біг у різному темпі

Разом із дитиною, примовляючи віршик, тупцяйте ногами в різному темпі.

«Так бігають мишки: маленькі ніжки побігли по доріжці!» (Швидко переставляєте ноги на місці або бігаєте.)

«А так бігають слоненята: великі нозі йшли по дорозі!» (Повільно важко тупцяєте.)

Переступання через перешкоди

Розставте по підлозі предмети різної висоти — пласкі та заввишки 10–15 см. Під віршик переступайте через перешкоди:
«До чого трава висока, 
То кропива, то осока, 
Підіймай вище нозі, 
Адже йдеш не по дорозі!»

Лазання

Щоб проводити вправи для дітей дошкільного віку, бажано встановити вдома шведську стінку або придбати драбинку. Але якщо такої можливості немає, можна скористатися драбинами на дитячих ігрових майданчиках. Лавки та бортики пісочниці також стануть непоганим тренажером: дитина стає боком до лавки, спирається на неї руками та перелізає. Зробіть це в обидва боки.

Хованки-лазанки

Дорослий ховає іграшку дитини на невеликій висоті, наприклад на спинці дивана, таким чином, щоб її непросто було помітити. Коли після ваших підказок дитина знайде іграшку, вона повинна залізти на диван, аби дістати її. Якщо це для неї ще дуже складно, спорудіть гірку з подушок, аби дитина змогла сама видертися на диван.

Лев-циркач

Дорослий тримає обруч, через який дитина повинна проповзти або пролізти, як лев, що стрибає через вогняний обруч у цирку.

Вправи для дітей на зміцнення м'язів усього тіла

Весела доріжка

Дитина повзає навкарачки по лавці. Це може бути «мостик» через річку або «чарівна дорога» до бабусі. Обов'язково страхуйте дитину.

Тачка

Дитина лежить на підлозі, впирається руками. Дорослий тримає дитину за ноги, підводячи їх від підлоги на зручну для дитини висоту. Дитина переступає руками вперед і назад.

Черепаха

Дитина лежить на спині з витягнутими вздовж тіла руками. Далі притягує руками коліна до грудей і намагається торкнутися колін головою. Можна покачатися в такому положенні вперед-назад — це черепаха сховалася у свій панцир.

Загальнозміцнювальні вправи для рук та плечового пояса

Намотай клубок

Дорослий дає дитині клубок ниток з довгим кінцем та показує, як треба намотати нитку на клубок, роблячи кругові рухи кистями.

Вертоліт

Дитина стоїть прямо, руки з боків опущені вниз, ноги на ширині плечей. Тепер бігаємо, роблячи кругові рухи прямими руками вперед-вгору-назад і в зворотний бік.

Літак

Під примовку «Літак летить, а мотор гуде: "у-у-у-у-у"» дитина бігає з руками, розставленими в боки, нахиляючи тулуб то вправо, то вліво. Можна робити великі махи руками.

Загальнозміцнювальні вправи для ніг

Крім простих, але дієвих доганялок та квача, є й інші ігрові вправи для дітей дошкільного віку, які допоможуть зміцнити м'язи ніг.

Невід

Дорослий на підлозі розклав рибок. Дитина тримається обома руками за обруч (наш невід), який у дорослого в руках. Треба присісти разом, опускаючи «невід» у море, аби піймати якомога більше рибок. Заразом можна потренуватися у лічбі.

Великий — маленький

Гра на протилежності. Дитина показує, якого зросту тварини, яких називає дорослий. Наприклад, слон великий — дитина стоїть, високо піднявши руки, а мишка маленька — дитина низько присідає. Допомагайте дитині — вставайте і сідайте разом із нею.

EmptyView