Завершення грудного вигодовування Завершення грудного вигодовування
Від року до трьох

Завершення грудного вигодовування

Коли припиняти годувати?

Завершити годування грудьми оптимально між 1-2 роками. Діти в цьому віці вже вміють домовлятися і їх легше відволікти чимось цікавим від грудей. Тепер малюки можуть їсти дорослу їжу і не потребують великої кількості молока.

Як це зробити м'яко?

Класичний метод завершення грудного вигодовування заснований на плавному скороченні кількості прикладань до грудей. Спочатку з дитиною домовляються, що тепер вона буде отримувати груди не на першу вимогу, а через деякий час. Наприклад, якщо мама зайнята, то вона може сказати, що дасть молоко, після того, як прийме ванну.

Спочатку можна перестати давати груди в гостях, на вулиці, в будь-якому місці поза домом. Так само важливо вчити малюка відволікатися. Якщо ви, наприклад, вирішили залишити годування перед сном, вранці і вдень, то частіше пропонуйте дитині воду, компоти, соки і їжу, яку вона любить. Коли приходить час прибрати годування на ніч – розробіть ритуал вкладання: ванна, піжама, цікава казка, м'яка іграшка. Так дитина буде отримувати увагу і навчиться засинати без грудей.

Вранці буде достатньо встати раніше і приготувати смачний сніданок. Не потрібно поспішати – для вас і малюка буде корисно розтягнути процес на три-чотири місяці, щоб відновити залозисту тканину грудей і не травмувати дитину.

Чи можна завершувати годування влітку?

Ви можете починати поступово завершувати лактацію в будь-який зручний для вас час. Якщо вибрали для цього літо, то стежте за тим, щоб малюк отримував достатню кількість рідини, крім молока, інакше він буде просити груди ще частіше, ніж зазвичай. Крім того, потрібно уважно стежити за чистотою фруктів і овочів, що б у крихти не стався розлад шлунку.

Плюсом завершення вигодовування в літній сезон є можливість тривалих прогулянок, походів на річку, поїздок на море. Це все буде займати малюка, і він буде рідше згадувати про груди.

Наталя Блок

EmptyView