Нетримання сечі у вагітних Нетримання сечі у вагітних
Вагітність і пологи

Нетримання сечі у вагітних

Очікування малюка і момент його появи на світ — важливий та чудовий час для кожної жінки. Але, на жаль, у другому та третьому триместрі вагітності, а також після пологів багато хто стикається з легким нетриманням сечі. Згідно зі статистикою, від цього потерпають 65 % вагітних.

Що таке нетримання сечі?

Нетримання сечі — це будь-яке мимовільне витікання сечі. Це може бути «випускання» під час кашлю чи голосного сміху, або неможливість добігти до туалету вчасно, або навіть нетримання під час сну.

Сам собою цей стан не надто шкодить здоров'ю, та ось на якості життя позначається вкрай негативно.

Чому це відбувається:

  • У вас змінюється гормональний фон (підвищується рівень прогестерону) і через це м'язи тазової ділянки слабшають. Збільшується розмір матки, і вона тисне на сечовий міхур.

  • А на пізніх термінах вагітності нетримання може відбуватися під час ударів малюка по сечовому міхуру.

Що мені робити, якщо у мене нетримання сечі?

Найголовніше — не треба соромитися цього стану. Це неприємна патологія, що може помітно погіршити якість життя, якщо знехтувати нею. За найперших проявів нетримання сечі необхідно:

  1. Звернутися до лікаря, терапевта або уролога. Він порекомендує необхідні обстеження, виявить причину нетримання та допоможе впоратися з цим. Проте найчастіше під час вагітності нетримання не потребує спеціального лікування.

  2. Поки відбувається діагностика, необхідно комфортно жити навіть за наявності нетримання. Це не так складно, особливо з огляду не те, що нині є сучасні засоби для подолання всіх проблем, пов'язаних із цим станом. Достатньо виробити трохи нових звичок та звернутися в аптеку для добору потрібних засобів гігієни:

    • Пийте не менше 6–7 склянок води на день! Дивно, але обмеження рідини у харчуванні не зменшує ймовірності нетримання сечі. Навпаки, концентрована — в умовах дефіциту рідини — сеча сильніше подразнює сечові шляхи, провокує часте спорожнення сечового міхура та сприяє занесенню інфекції до сечовидільної системи.

    • Старайтесь уникати кави. Цей напій має виражену сечогінну дію та може подразнювати слизову сечового міхура. Обмежте споживання гострих страв, спецій та кислих продуктів (зокрема цитрусових і помідорів). Вони можуть подразнювати сечовивідні шляхи.

    • Перед сном ходіть у туалет двічі: за годину до сну та безпосередньо перед сном. Виконуйте вправи для зміцнення м'язів тазового дна (вправи Кегеля).

    • Не використовуйте для захисту від нетримання звичайні жіночі гігієнічні прокладки. Вони не призначені для всотування такої великої кількості рідини та не дуже успішно борються із запахами.

При нетриманні сечі рекомендується використовувати спеціальні прокладки, такі як урологічні прокладки Depend®. В їх основі є спеціальний абсорбент, що відрізняється від абсорбентів звичайних гігієнічних прокладок і здатний утримувати велику кількість рідини. Урологічні прокладки, зокрема нові прокладки DependSuper, мають спеціальну систему «4в1», яка дає максимальну сухість навіть при нетриманні середнього ступеня та забезпечує повний контроль над запахом. Зручна анатомічна форма прокладок та їх м'яка поверхня дають відчуття комфорту і впевненості. Крім прокладок Depend®, ви можете спробувати нову всотувальну білизну Depend®. Вона здатна не лише захистити вас упродовж усього дня, а й подарувати комфорт у носінні як спідньої білизни. Урологічні прокладки та урологічну білизну Depend® можна використовувати під час вагітності, вони не мають протипоказань.

І основне правило — не дозволяйте нетриманню зіпсувати найчудовіший час вашого життя! На жаль, цей дуже неприємний стан часто трапляється, але розумний підхід та сучасні засоби захисту дають можливість щодня почуватися впевнено.

EmptyView